Kineska ekonomija

  Zapad već više od 20 godina govori o kineskom gospodarskom krahu koji samo što se nije dogodio. Oni o tome normalno govore i danas kada kineska ekonomija ima probleme, ali do gospodarskog kraha neće doći.

  Priču o kineskoj ekonomiji iz zapadne perspektive započinjemo govorom američkog predsjednika Billa Clintona 2000 godine. U njemu on traži od Kongresa blagoslov za ulazak Kine u WTO navodeći razne beneficije koje će SAD od toga imati. Svi znamo da ta priča završava trgovinskim deficitom SAD-a i gubljenjem milijuna i milijuna radnih mjesta !?

  Samo godinu nakon govora predsjednika na vidjelo izlazi prvi prorok koji govori o budućem kolapsu Kine. To je Gordon G. Chang koji piše knjigu za uglednog izdavača imena „Dolazeći kineski kolaps”.

  U tim prvim godinama ipak je malo tko govorio o kineskom kolapsu pa priča o njemu postaje popularna tek u doba zapadne financijske krize. U doba te zapadne gospodarske krize zapadni mediji počinju pisati da je i Kina u banani. Po The Guardianu 2009 godine 26 milijuna Kineza je ostalo bez posla, a svake godine Kinu potresaju deseci tisuća masovnih incidenata. Ona se u pravom smislu te riječi raspada…

   To je inače bila priča za stoku sitnog zuba, za radnike i seljake koji su na zapadu izgubili radna mjesta. Za ekonomiste je MMF izašao s drugom priče te 2009 godine u kojoj hvali reakciju kineske vlade zbog koje tamošnja ekonomija nastavlja rasti.

   Kako je ekonomska kriza na zapadu jačala i pretvorila se u krizu eurozone svi mediji su počeli forsirati pričati o kolapsu Kine koji samo što nije došao. Kao primjer toga ćemo navesti tri teksta izuzetno utjecajnih medija. Za početak tu je The Foreign Policy koji 2011 najavljuje kolaps Kine. Potom su stručnjaci na CNBC i ubrzo potom na CNN objašnjavali 2013 zašto kineska ekonomija ide prema slomu.

  Deset godina kasnije svima nama biva očito da se tamošnje gospodarstvo nije slomilo. To nije sprečilo zloguke proroke da govore o neminovnom kolapsu koji samo što nije stigao. Proročanstvo Heritage Foundation iz ove godine je najzanimljivije pošto je do njima već došlo do kineskog kolapsa !?

  Sva ta priča o kolapsu koji samo što nije došao ili se već dogodio je služila 25 godina smirivanju Amerikanaca i Europljana. Priča je govorila da Kina se uzdignula, uzdrmala „zapadni” svijet, ali evo samo što nije propala pa se nemojte nervirati.

  Problem s tom pričom o kolapsu je više nego očit kada usporedimo tu priču s onom o kineskoj nadmoći. Navodno propala Kina je danas najveći svjetski izvoznik automobila i država protiv koje Zapad vodi tehnološki rat. Složiti ćete se da postoji kontradikcija između tih priča koju nije moguće objasniti. Tko zna možda naši šefovi vjeruju da smo svi geniji koji mogu istovremeno u glavi držati dvije suprotstavljene ideje i nastavit funkcionirati, ali mi u to ne vjerujemo.

  Sve u svemu zapadna gospodarska priča o Kini je priča o kolapsu koji se nije dogodio. Istovremeno mi moramo biti pošteni i priznati da Kina danas ima gospodarske probleme. Zbog „visoke” nezaposlenosti mladih Kina je obustavila izdavanje podataka o ovoj tematici još 2019 godine. Dok EU i SAD tijekom 2022 i 2023 godine potresa inflacija, Kinu potresa deflacija. Proizvođačke cijene su se smanjile 3 %,a cijene hrane 4.2 % što predstavlja gospodarski šok.

  Mi i sve druge razumno nastrojene osobe znaju da ti podaci signaliziraju probleme koje će tamošnja vlada riješiti. U to smo uvjereni pošto će kineski gospodarski rast ove godine iznositi „samo” 5 %. Ako to predstavlja kolaps…

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina