Kalifornijski požari

Guverner Kalifornije je proglasio izvanredno stanje u nekoliko tamošnjih oblasti zbog ogromnih požara. Na žalost ti požari ne predstavljaju novost pošto se ponavljaju iz godine u godinu stvarajući ogromnu gospodarsku štetu kao i gubitak ljudskih života.

Razlozi koji se navode za ove katastrofalne požare se uvijek tiču klime iako postoji osnovna razlike u razmišljanjima između zagovornika zagrijavanja planete i drugih stručnjaka. Povjesničari tako navode da je posljednjih 150 godina izuzetno vlažno u usporedbi s normalnom klimatskom situacijom u Kaliforniji. Tokom tih 150 “vlažnih” ljudi su se masovno naselili u na ovom području pretvorivši tu saveznu države jednom od gospodarski najrazvijenih dijelova svijeta.

S tim zaključcima povjesničara se slaže Bjorn Lomborg, jedan od 10 najutjecajnijih svjetskih skeptika globalnog zagrijavanja. Po njegovim riječima koje nisu opovrgnute prije 1800 godine svake godine je na području Kaliforniije gorilo između 4.4 i 11.9 milijuna hektara zemljišta. Drugim riječima svake godine bi bilo potpuno izgorilo 12 % današnjeg teritorija Kalifornije. Slična situacija se nastavila i u 19 stoljeću pa su američki mediji pisali da su požari toliko jaki da su stanovnici mislili kako je stigao sudnji dan. Po njemu to se 1900 godine promjenilo uspostavom vatrogasnih jedinica tako da na kraju krajeva požari ove i prošlih godina ne predstavljaju katastrofu pošto je riječ o “malenom” području u usporedbi s prethistorijskim požarima.

S njim se ne slaže guverner Kalifornije koji tvrdi da oni doživljavaju klimatsku apokalipsu zbog zagrijavanja planete,a svi koji tvrde suprotno nisu u pravu. Između te dvije drastično različite pozicije se našao profesor Stephen Pyne koji se specijalizirao za povijest vatre.

Po njemu Lomborg nije u pravu kada navodi kalifornijske požare iz 19 stoljeća pošto on smatra da se ti požari pojavljuju zajedno s željeznicom. S druge strane između njih dvojice postoji konsenzus da je Kalifornija tako formirana da bi “gorila”, a potom tek dolaze klimatske promjene i ljudski faktor. Američki predsjednik Donald Trump koji je kao i mnogi drugi komentirao ove požare je po Pyne-u djelomično u pravu kada tvrdi da bi požari bili manji u slučaju da se šume čiste od suhih stabala i grmlja koji služe kao gorivo za požare.

Zanimljivo nam je isto primjetiti da niti The New York Times ne zagovara teoriju da su samo klimatske promjene odgovorne za požare u Kaliforniji. Po ovom utjecajnom časopisu postoje 4 razloga za ove ogromne požare. Prvi od razloga je zagrijavanje planete i nedostatak padavina nakon čega dolaze sami ljudi. Požari užasno rijetko kreću sami od sebe i za njih je najčešće odgovoran čovjek direktno putem opušaka, vatrometa i slično ili indirektno putem iskri s dalekovoda ili od vlaka. Treći razlog za izbijanje požara po The New York Timesu predstavljaju dosadašnji uspjesi u njegovom gašenju tako pa sve ono što je trebalo izgoriti nije dok četvrti predstavlja suhi i topli vjetar imena Santa Anna koji na jesen suši vegetaciju jačajući mogućnost za požare.

Sve u svemu gledajući sva ta stajališta jedino je moguće konstatirati kako to političari vole reći da ne postoji jednostavan odgovor na pitanje zašto Kalifornija gori ? Tamošnji česti i sve jači požari su uvjetovani istovremeno zagrijavanjem planete, neodgovornošću stanovnika i samom geografskom pozicijom Kalifornije. Političari kao sadašnji guverner i mediji vole s druge strane po ovom pitanju dati najjednostavniji mogući odgovor koji glasi „globalno zagrijavanje je krivo”. Licemjerje ? Neupitno da.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina