Janet Yellen

  Sadašnja američka ministrica financija Janet Yellen predstavlja rijetku državnu pticu. Ona je briljantna ekonomska analitičarka kojoj nije bio problem reći popu pop, a bobu bob i ostati popularna.

  Priču o Janet Yellen započinjemo u ljeto 1994. kada prihvaća ponudu predsjednika Bill Clinton i ulazi u Američku središnju banku (Federal Reserve). Važno nam je ovdje naglasiti da ona prihvaća ponudu nakon stvaranja ekonomskog saveza NAFTA (Kanada-Meksiko-SAD).

  Ona je vjerojatno upala u oči američkoj vladi zbog njene ekonomske teorije o plaćama. Riječ je o teoriji koja govori da slabo plaćeni radnici rade što manje mogu sabotirajući tako poslodavca, a da bolje plaćeni dižu produktivnost. Istovremeno ona zagovora teorija da je smanjivanje nezaposlenosti puno važnije od borbe protiv inflacije.

  Tijekom sljedeće 3 godine Yellen koja ima 50 godina pozitivno iznenađuje Clintona koji ju unapređuje. Te 1997. ona postaje šefica ekonomskih savjetnika američkog predsjednika i na poziciji ostaje do lipnja 1999.

  Tada iz nepoznatih razloga Yellen podnosi ostavku odbijajući istovremeno sve ponude predsjednika za drugu državnu poziciju. Njena ostavka dolazi u vrijeme kada ju podnose još dva visoko rangirana ekonomista Clintonove administracije što je izazvalo čuđenje.

  To doba njene ostavke je istovremeno bilo razdoblje masovnih prosvjeda protiv Svjetske trgovačke organizacije (WTO) i ulaska Kine u nju. Zagovornici Yellen uvijek mogu tvrditi da je podnijela ostavku radi ulaska Kine u WTO 2001 što je bio dogovorao Bill Clinton. Analitičar, a Yellen je neupitno briljantni ekonomski analitičar se zbog toga vratila na poziciju fakultetskg profesora.

  U državnu službu se ona vraća 2004. nakon čega se polako uspinje prema gore. Do poleta karijere joj dolazi ponovno u doba vladavine Demokrata kada ju predsjednik Obama prvo stavlja 2010. za zamjenicu guvernera Središnje banke,a potom 2013. za guvernerku.

  Na ovoj poziciji ona je kao prioritet Središnje banke stavila borbu protiv nezaposlenosti što joj je osiguralo podršku predsjednika Trumpa. To je izazvalo nezadovoljstvo Trumpove vlade pa on na zahtjev ministra financija od nje odustaje. Reakcija Yellen na odluku da joj se ne produžuje mandat guvernerke Središnje banke je identična onoj iz 1999., podnošenje ostavke na sve državne dužnosti.

  Dolaskom Bidena na vlast vratila se i Janet Yellen samo sada na poziciji ministrice financija. O njenom status u SAD dovoljno govori način na koji je izabrana. Senatski komitet ju je predložio za ministricu glasovanjem 26:0 dok je Američki Senat potom glasovao 84:15. Za nju su po očekivanju glasovali svi senatori iz Demokratske stranke i neočekivano više od polovine onih iz Republikanske.

  S svoje ministarske pozicije ona već godinama govori o nužnosti odvajanja od Kine. Ona konkretno zastupa poziciju da je nužna vertikalna integracija proizvodnih lanaca unutar prijateljskih država. To je ona govorila 2022., 2023., a govori i dan danas.

  Tijekom ovomjesečnog posjeta Kini ona ju je upozorila da je prevelika za postići gospodarski rast izvoznom politikom. Potom je govorila da je SAD od ulaska Kine u WTO izgubio 2 milijuna industrijskih radnih mjesta i da to dalje nemaju namjeru dopuštati. Službena Kina je odlučila ignorirati njene riječi navodeći da je ona tako nešto morala izjaviti zbog izborne kampanje u SAD.

  Danas smo spomenuli Janet Yellen zbog tog posjeta Kini i njene jedinstvenosti u 21 stoljeću. Ona je jedini ekonomist u povjesti SAD koji je vršio dužnost šefa ekonomskog savjeta predsjednika SAD, guvernera Središnje banke i ministra financija. Isto tako ona je jedinstvena po svojim javno iskazanim idejama o dizanju poreza na bogate i korporacije kako bi se riješio proračunski deficit. Još ćemo samo navesti i da je jedinstvena po tome što se tijekom svoje duge karijere nije uplela, zaplela u globalizaciju.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina