Istanbulska i Hrvatska

   GREVIO ili punim nazivom Komisija za istragu provođenja Istanbulske konvencije je izašla s svojim izvještajem o Hrvatskoj. Izvještaj Istanbul i Hrvatska je u osnovnim crtama identičan izvještaju o Italiji i Španjolsku.

  Prije nego što počnemo o njemu red je navesti i one koji su sudjelovali u njegovom sastavljanju. GREVIO nam tako navodi da su mu domaće „nevladine” organizacije slale izvještaje o provođenju Istanbulske.

  Za oni koje zanima skraćeni izvještaj o Hrvatskoj u kojemu su preskočene neke kontroverzne teme predlažemo da pogledaju što HINA piše i domaće portale koji ju prenose. Jedan od njih tako navodi da GREVIO pozdravlja izmjene kaznenog zakona po pitanje definicije silovanja. Potom navodi kritike po pitanju našeg pravosudnog patrijarhata, nedovoljnog financiranja „NGO” koji se bavi zaštitom žena žrtava rodnog nasilja…

  Nas prije svega zanimaju kontroverzne tematike o kojima se rijetko govori u medijima, a u ovom izvještaju ih ima bezbroj počevši o kritici našeg društva. GREVIO tako konstatira da se naše društvo po pitanju spolne jednakosti u posljednjih 13 godina promjenilo na bolje. Iako smo se promjenili na bolje i dalje 60 % stanovnika Hrvatske smatra da je najvažnija uloga žene da se brine o obitelji. Istovremeno i 55 % stanovnika smatra da da je glavna dužnost muškarca da zarađuje za svoju obitelj. Po nevladinim organizacijama i GREVIO vlada Hrvatska treba utjecati na promjene tih „zaostalih” razmišljanja.

  Jedna od konkretnih stvari koje nas posebno iritira u svim GREVIO izvještajima je sukob interesa. Izvještaji uvijek bivaju napisani u suradnji s „nevladinim” organizacijama, a one uvijek traže novac. Time želimo reći da nema veze ako govorimo o izvještaju o Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj… pošto je priča uvijek ista. Riječ je o priči kojom se traži povećano financiranje nevladinih udruga koje se bave žrtvama obiteljskoj nasilja.

  U izvještaju se navodi da je Hrvatska u razdoblju 2019-20 dala 12 121 773 eura na borbu protiv nasilja nad ženama. To je sramotno malo pa GREVIO podsjeća Hrvatsku na članke 8 i 9 Istanbulske konvencije. Oni govore da Hrvatska mora na odgovarajući financirati „nevladine” organizacije koje se bore protiv nasilja nad ženama.

  Isto tako se potom Hrvatsku ponovno upozorava na članak 9 Istanbulske konvencije. U njemu se naređuje da država mora surađivati s „nevladinim” organizacijama kod donošenja zakona o ženskim pravima, borbe protiv nasilja nad ženama i sličnog. To GREVIO spominje navodeći da su im se „nevladine” organizacije požalile jer ih vlada i ministarstva ignoriraju.

  Jedan od zanimljivih dijelova GREVIO izvještaje je uvijek onaj migrantski. Riječ je o tematici koja zauzima čak 10 % cjelokupnog izvještaja Istanbulska i Hrvatska.

  U tom dijelu izvještaja se savjetuje Hrvatsku da obavještava žene migranata kako mogu dobiti azil u slučaju prisilnog vjenčanja, bračnog nasilja i sličnog. S čuđenjem i žaljenjem GREVIO konstatira da je između 2019 i 2021 godine 2643 žena ilegalnih migranata dalo zahtjev za azilom, a dobilo ga je samo njih 113. Istraga ukazuje da glavni razlog za to predstavlja odlazak migranata u bogatije države, ali ipak…

  Potom nam GREVIO konstatira da je lijepo što Hrvatska daruje primljenim azilantima besplatno na korištenje stan/kuću na razdoblje od 2 godine. Bez obzira na to oni vrlo brzo napuste Hrvatsku jer nisu u stanju dobiti odgovarajući posao. Nakon toga se kritizira Hrvatsku jer daruje iznimno niski mjesečni džeparac ilegalnim migrantima koji čekaju rješenje o azilu. Još ćemo ovdje samo dodati da se u Grevio izvještaju pojam migrant spominje 40 puta

  S tim djelom izvještaja ćemo završiti priču o Istanbulskoj i Hrvatskoj. Kao što smo na početku rekli izvještaj se ne razlikuje puno od onih o drugim državama. Italiju smo spomenuli ranije, a sada ćemo radi usporedbe s Hrvatskom i Španjolsku.

  Španjolska godišnje troši na borbu protiv nasilja nad ženama 340 milijuna eura, ali to je ako pitate GREVIO i nevladine organizacije i dalje nedovoljno. Mi bi ovdje rekli da će bez obzira na visinu svote ona uvijek biti nedovoljna. Potom je GREVIO pohvalio Španjoljsku što daruje azile kada ih migrantske žene zatraže na osnovu nasilja nad ženama. Ubrzo potom ju je i osudio jer ubrzanim postupcima izbacuje ilegalne migrante s svog teritorija.

  Svaka sličnost s izvještajem o Hrvatskoj je namjerna. Za kraj je red spomenuti prihvaćanje kritika od strane naše vlade koja je odlučila promjeniti zakonodavstvo kako bi ispravila pogreške.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina