Iranski napad

  Na Bliskom istoku vrijeme se djeli na ono prije i nakon od zapada sponzoriranog arapskog proljeća. Sastavni dio toga predstavlja iranski napad na Izrael koji je reakcija na ovomjesečni izraelski napad na Iran.

  Takozvano arapsko proljeće se 2011. „dogodilo” u 5 država, od kojih je u 3 rezultirao državnim prevratima. Ti prevrati su se dogodili u Tunisu, Egiptu i Jemenu dok je vladu Libije oborio NATO,a ona Sirije se drži na vlasti. 13 godina kasnije Tunis i Egipat imaju nove diktatore, Jemen i Libija ne postoje, a Sirijom vlada „stari” diktator.

  Bašar al-Asad je ostao na vlasti u Siriji uz pomoć saznanja da će njegov narod, Alaviti biti istrebljeni u slučaju poraza + Irana i Rusije. Iran je pružio Siriji pomoć u vojnicima i oružju, a Rusija prije svega u zrakoplovstvu. Glavni razlog za savezništvo Irana i Sirije se temelji na vjeri pošto su politička elita Sirije i Iranci Šijiti.

  Tu nam sada na scenu stupa Izrael koji Iran smatra svojim smrtnim neprijateljem. U skladu s tom strategijom Izrael je u Siriji de facto saveznik Al-Qaide, Islamske države i sličnih sunitskih organizacija. To savezništvo nije niti približno toliko čudno kako na prvi pogled izgleda pošto je NATO savez (i Hrvatska) bio njihov saveznik.

  U skladu s tom svojom neobičnom strategijom Izrael redovno vrši bombardiranja prije svega iranskih vojnika u Siriji. Time on ujedno napada vojno i ekonomski iscrpljenu Siriju koja na te napade nije u stanju odgovoriti. Još 2015. Izrael je bombardirao Siriju kako bi ubio iranskog generala, a ta bombardiranja su se kasnije samo nastavljala.

  Red je sada da preskočimo par godina i dođemo u 2024. Iran je vjerojatno odlučio malo bolje zaštiti svoje generale od ubojstva pa je Izrael bio prisiljen promjeniti svoju taktiku. Tu promjenu svi otkrivaju kada Izrael 01.04.2024. bombardira iranski konzulat u Siriji, znači iranski teritorij.

  U tom napadu on ubija iranskog brigadnog generala Zahedija zajedno s drugim visokom oficirima(slika sprovoda). Riječ je bila o neočekivanom kršenje svih diplomatskih konvencija i de facto objavi rata Iranu. Nakon tog napada kojim se zapadni mediji nisu ozbiljnije bavili svi stručnjaci su očekivali odgovor Irana. Jedino što je svih zanimalo je bilo kako će Teheran odgovoriti ?

  Odgovor na to pitanje smo dobili prošli vikend kada je Iran izveo masovni raketni napad na Izrael. Riječ je o napadu za čiji dolazak je Izrael znao pošto je Teheran obavjestio praktički sve države o njemu. Konkretno 72 sata prije napada Iran je bio obavjestio sve susjedne države i SAD da će ga izvesti. Ovim napadom Iran je praktički bez žrtava dokazao Izraelu da ima mogućnosti gađati ga, pa je red da se prizna njegov status regionalne sile.

  Pitanje svih pitanja je sada kako dalje ? Da li će se Izrael osjećati pozvanim da odgovori na napad i kako će to izvesti. Mi smo sigurni da će doći do odgovora pošto izraelskog premijera već duže od godine dana pokušavaju oboriti.

  Zbog toga će Benjamin Netanjahu koji je stvorio krizu napadom od 01.04.2024. biti prisiljen sada negdje udariti po iranskim ciljevima. Da li će to ostati u stilu udara kojemu je cilj samo zaštita obraza ili nešto drugo je pitanje od milijardu dolara.

  Glavna stvar u cijeloj ovoj priči ispadne da nitko ne želi otvoreni rat Izraela i Irana. To ne žele niti Iran niti Izrael što nam daje nadu da će razumno nastrojene osobe pobjediti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
tempmeil
1 mjesec prije

The level of my admiration for your work matches your own. Your sketch is aesthetically pleasing and your authored content is impressive. Nonetheless, you appear to be concerned that you may be heading in a direction that causes some unease. I concur that you will be able to address this quickly and get back on track.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina