IFO institut

  Znanstvena institucija iz Munchena koje se svi sjećamo je sigurno IFO institut. Prije 7-8 godina svi su u Hrvatskoj govorili o stručnosti IFO instituta kojeg smo danas već zaboravili.

  Sada se već možemo to slobodno reći gotovo 6 godina oba potpisnika sporazuma HDZ-a i IFO instituta nalaze u mirovini. Dok je Tomislav Karamarko prestao biti predsjednik HDZ-a zbog realno gledajući lošeg izbornog rezultata Hans-Werner Sinn je izletio iz drugog razloga. On je završio u dobrovoljnoj mirovini zbog starosti ili prisilnoj zbog pozicije o migrantima.

  Tijekom Sinnovog upravljanja IFO institutom on se vatreno protivio primanju migranata navodeći ekonomske razloge. Tako je IFO institut izašao 2014 godine s projekcijom da svaki neEU migrant godišnje u prosjeku košta Njemačku 1800 eura.

  U doba velike migracije 2015-16 godine Hans-Werner Sinn je tako izašao s upozorenjem za Europu. To upozorenje je bilo vrlo jednostavno: „Ako želimo sačuvati zapadnu državu blagostanja trebamo zaustaviti primanje neEU migranata”. Te 2016 godine on će završiti u mirovini,a novi predsjednik IFO instituta postaje Clement Fuest.

  Za razliku od svog prethodnika koji je uvijek osuđivao migraciju on je 2016 godine stao na stranu vlade. Nakon preuzimanja IFO instituta on izjavljuje da će milijun primljenih migranata koštati Njemačku između 150 i 240 milijardi eura. To je po njemu prihvatljivo pošto su se tada primale izbjeglice pa je bila riječ o humanitarnom pitanju.

  Prošle godine IFO institut je bio ušao u raspravu o možemo reći propadanju Europe. Kao što smo već govorili u knjizi 25 godina Europske unije 2012 godine EU je bila po svim parametrima najveća svjetska ekonomija. Danas ona to više nije po niti jednom.

  Clement Fuest (slika) je u ime IFO instituta to prikazao na malo drugačiji način. On nam govori da je 1989 godine Europska unija imala udio od 28 % u svjetskom gospodarstvu, SAD 22, a Kina 4. U 2019 godini europski udio u svjetskom gospodarstvu je bio 16 %, kineski 18 %, a američki 15 %. To ukazuje na kolaps europskog gospodarstva kojeg je po podacima IFO instituta američko gospodarstvo u 2021 stiglo i prestiglo.

  Te 2021 godine IFO institut je bio izašao s upozorenjem po pitanju planova za stratešku autonomiju Europske unije. Osnovni smisao tog upozorenja se ticao povezanosti europske ekonomije s kineskom i američkom. Drugim riječima Fuest je pozvao na veliku pažnju pri povlačenje protekcionističkih poteza koji bi mogli nanijeti veliku štetu.

  Gledajući trgovinsku razmjenu u 2020 godini Fuest navodi da je EU uvezao iz Kine 383 milijardi eura proizvoda,a izvezao 203 milijarde. Nije teško stoga zamisliti što bi se dogodilo u Europi kada bi EU uvela trgovinske sankcije Kini. Došlo bi do raspada sistema.

  Zanimljivo je po pitanju Kine primjetiti da Europljani više investiraju u nju nego Kinezi u Europu. Druga stvar je u tome da Kinezi strateški investiraju za razliku od Europljana čije investicije se temelje na profitu.

  Ovu analizu odnosa Europe i Kine kao i poziva na gospodarsku autonomiju Clement Fuest završava tužno. Na kraju analize se govori da udio Europske ekonomije u svjetskoj nastavlja opadati, ali da je EU i dalje gospodarska velesila. Ako se okrene protekcionizmu ona će to prestati biti.

  Mi se na slažemo s njegovim pozicijama i na kraju smo razočarani da neće biti ništa od gospodarske autonomije Europe. Ukratko to nam ispadne prije svega PR za smirivanje nezadovoljstva stanovnika koji traže povratak industrije u Europe. Primjer da od toga neće biti ništa nam je dao europski proizvođač procesora Infineon. On je najavio u veljači 2022 godine da će investirati 2 milijarde eura u novi proizvodni pogon na području Malezije !?

4.8 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] IFO institut […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina