Hong-kong

Hong Kong demonstracije

Nakon što je izgledalo da su se prošle godine ispuhale demonstracije u Hong Kong-u danas je postala očita njihova obnova. U određenom smislu jedini efekat tih demonstracija predstavlja PR o autokratski nastrojenoj Narodnoj Republici Kini nasuprot demokrata u Hong Kong. To predstavlja jedini stvarni efekt pošto je sudbina Hong Kong-a zapečaćena već prije gotovo 40 godina.

Hong Kong priča je ujedno priča o stoljeću poniženja Kine koje započinje Prvim opijumskim ratom. Mirovnim sporazumom iz 1842 Kina je bila prisiljena ustupiti Hong Kong Velikoj Britaniji. Ustupljeni teritorij će biti proširen nakon poraza Kine u Drugom opijumskom ratu 1860 godine,a potom će dodatno biti proširen 1898 godine.

Od 1843 pa sve do 1985 godine Hong Kong je bio klasična britanska kolonija kojom autokratski upravlja guverner bez ikakve demokracije ili parlamentarnih izbora. Do promjene političkih odnosa Kine i Velike Britanije dolazi početkom Deng Xiaoping reformi krajem sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Ta promjena dovodi do dogovora Velike Britanije i Kine iz 1984 godine kojim se Kini vraća suverenitet nad Hong Kongom 01. srpnja 1997 godine. Osnovni dio tog dogovora čini princip jedna država dva sistema kojim će se sačuvati autonomija bivše kolonije.

Pripremajući transfer Hong Kong-a Kini Velika Britanija je odlučila ukinuti dotadašnji svoj autokratski sistem vladanja kolonijom zamjenivši ga demokratskim s kojim će sigurno kasnije stvarati probleme Kini. Prvi demokratski izbori u Hong Kongu su tako održani 17 rujna 1995 godine ili drugim riječima manje od dvije godine prije nego što će kolonija postati autonomni teritorij Kine.

Prepuštanje Hong Kong-a Kini je rezultiralo i osnivanjem različitih NGO-a za zaštitu demokracije koji će tokom sljedećih više od 20 godina organizirati različite demonstracije protiv vlade ovog autonomnog područja i protiv Kine. Prve realno gledajući neuspješne demonstracije su održane 2005 godine, dok su one 2014 bile generalna proba za demonstracije 2019 godine koje i danas traju.

Te demonstracije svoj izvor imaju u ubojici koja je početkom 2018 godine ubila svoju djevojku na Tajvanu. Kako ga policija Hong Kong-a nije mogla izručiti Tajvanu bez zakona o izručenju kriminalaca drugim državama tamošnja vlada je odlučila 2019 godine donijeti odgovarajući zakon koji će prodemokratska udruženja iskoristiti za početak velikih demonstracija. Zapadni mediji priznaju te događaje, ali istovremeno navode da bi s tim zakonom bila omogućena ekstradicija kriminalaca u Narodnu Republiku Kinu što je po njima užasna ideja.

Vlada Hong Kong-a se jednostavno nije znala snaći s demonstrantima. Iako je tamošnja vlada popustila i odustala od zakona o izručenju kriminalaca demonstracije nisu prestale nego su se produžile do tamošnjih izborima na kojima su prozapadne stranke nanijele povjesni poraz prokineskim strankama. Jedini razumni odgovor Kine je optužba da su demonstracije najvjerojatnije financirane od strane stranih službi, država tako da se na primjer navodi kako su samo 2 NGO-a povezana s demonstracijama dobila 355.000 dolara od strane američkog National Endowment for Democracy. Ta vijest je istinita jer je potvđena od SAD-a, ali i potpuno nevažne jer je prioritet Kine ugušiti demonstracije koje su sada ponovno počele u Hong Kong-u.

Na kraju moramo priznati i da su ove demonstracije iz političke perspektive potpuno nevažne, a jedino što stvaraju je neugodnost Kini. Po ugovoru iz 1984 godine Hong Kong će imati autonomiju 50 godina nakon čega će biti anektiran od strane Kine. Sada su prošle već 23 godine, što znači da ih je ostalo još samo 27. Gospodarski gledajući demonstracije su nanijele veliku štetu Hong Kongu što dovodi samo do ubrzavanja pada u nevažnost ove bivše britanske kolonije.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina