Filmovi u 2023

  Kako se ova godina približava svom kraju danas ćemo se baviti fimovima, znači potpuno nepolitičkom temom. Gledati ćemo koji filmovi u 2023 su bili gledani i uspješni, a koji potpuno neuspješni.

  Pošto je autor ovog bloga imao priliku u kinima pogledati prve filmove franšiza Indiana Jones i Mission Impossible za početak ćemo se baviti njihovim ovogodišnjim verzijama. Prvi koji navodimo je film Indiana Jones and the Dial of Destiny na kojemu je Disney izgubio minimalno 100 milijuna dolara. Gledajući sveukupnu situaciju u Disneyu to i nije tako značajan gubitak, ali…

  Ovogodišnji Indiana Jones je dobio pozitivne kritike, ali njega su istovremeno pratile i negativne vijesti. Kako je Harrison Ford da mu je ovo posljednji Indiana Jones film pratile su ga vijesti da će u kasnijem filmu glavnu ulogu igrati glumica. Po tim ogovaranjima ovo je bio film u kojem se štafeta glavnog glumca prenosi na nasljednicu što je mnoge iritiralo.

  Film Mission Impossible 7 ili punim imenom Dead Reckoning Part One doživljava sličnu sudbinu. Zavisno od interpretacija ovaj film čija proizvodnja je koštala 300 milijuna dolara će biti blizu nule ili izgubiti 200 milijuna dolara. To zavisi od toga ako trošak njegove proizvodnje i marketinga stavljamo na 600 milijuna dolara ili čak 800 milijuna. Ukratko film predstavlja potpuno razočarenje, a konkretno autoru ovog bloga se nisu svidjele na kompjuteru pravljene akcijske sekvence. Normalno različite generacije vjerojatno različito misle o tome.

  Za razliku od ovih filmova isto tako preskupi Fast X je uspio vratiti uloženi novac što samo po sebi predstavlja uspjeh. Puno stvarno puno filmova je 2023 godine zaradilo 500 milijuna dolara ili više od ulaznica, ali kod velike većine njih je bilo i slično ulaganje. Zbog toga njih nećemo spominjati, nego skačemo na filmske uspjehe.

  Prvi neočekivani uspjeh ove godine predstavlja film Sound of Freedom. Riječ je o filmu kojeg kritičari „mrze”, a gledatelji prosto obožavaju i ujedno filmu koji je 5 godina stajao u „bunkeru” prije puštanja u kina. Općenito gledajući film se kritiziralo jer ga obožavaju „ekstremni desničari” i vjernici. Bez marketinga i ičega drugog on je zaradio 250 milijuna dolara, znači minimalno 10 puta nego što je uloženo u njega.

  Drugo ovogodišnje filmsko iznenađenja nam dolazi iz suprotnog, progresivnog tabora. Riječ je o animiranom filmu Spider-man: Across the Spider-Verse čiji je uspjeh u kinima isto sve šokirao. S proračunom od 100 milijuna dolara i vjerojatno slično vrednim marketingom film je zaradio 400 milijuna dolara u prvih 14 dana. Sveukupno će ovaj progresivni animirani film doći do gotovo 700 milijuna. Riječ je o kontroverznom filmu pošto je u originalu bijeli spiderman postao crnac dok istovremeno drugi važni link promovira trans pokret.

  Normalno govoriti o ovogodišnjim filmovi,a ne spomenuti tri najgledanija bi bio grijeh. Na trećem mjestu se nalazi Oppenheimer koji s proizvodnim proračunom od 100 milijuna dolara zarađuje gotovo milijardu dolara. Mi ovdje možemo samo čestitati scenaristima i marketolozima koji su film o znanstveniku učinili tako nevjerojatno popularnim.

  Na drugom mjestu nalazimo animirani film The Super Mario Bros. S više manje identičnim proizvodnim proračunom ovaj film “hrvatskog” režisera Michaela Jelenica je obara rekorde zarađujući 1.36 milijardi dolara. S tom kino zaradom on je postao drugi najgledaniji animirani film svih vremena i to je stvarno za čestitati.

   Pretpostavljamo ovdje da svi znaju kako je nagledaniji film 2023 godine bila feministička fantazija Barbie. S proračunom od oko 135 milijuna dolara ovaj film zarađuje 1.44 milijarde dolara i ovogodišnje prvo mjesto. Moramo priznati da smo iznenađeni ovim uspjehom i kao u ostalim ranijim slučajevima red je čestitati scenaristima i marketolozima.

  Govoreći o domaćim filmovima nema se što puno reći. Ako vjerujete marketolozima najbolji domaći film je Sveta obitelj. Normalno tematika filma je potpuno protivna imenu pa kritizira naš patrijarhat i lažnu svetost čime je sve rečeno.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
temp mail change email
1 mjesec prije

I genuinely admire the way you write blogs. I bookmarked it and will return to it. Excellent post. Right now, I’m learning something difficult and completely new from websites with excellent articles or reviews.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina