Faraon Neho II

  Krajem VII stoljeća novi vladar Egipta postaje ambiciozni i inteligentni faraon Neho II. Njegova razvojna i prosvjećena vladavina će gotovo završiti katastrofom, a on sam postaje jedini faraon koji je pozitivno opisan u Starom zavjetu.

  Neho II je 610 godine prije Krista na vlasti naslijedio oca Psamtika I koji je bio vladao 54 godine. Kraj očeve vladavine je na Bliskom istoku obilježila danas mi rekli genocidna kampanja Persije i Babilona protiv Asirskog carstva. Tijekom posljednjih godina svoje vladavine Psamtik je pomogao Asircima pa je tu borbu u nasljedstvo primio i Neho II.

  Zbog toga će na kraju krajeva vladavinu ovog faraona obilježiti rat protiv Babilonskog carstva i njegovi ambiciozni projekti. Prvi od tih projekata je bio početak gradnje antičke verzije Sueskog kanala kako bi brodovi mogli putovati iz Crvenog u Sredozemno more i obratno. Drugi njegov slavni projekt biva prvo uspješno otplovljavanje Afrike tijekom kojeg su brodovi isplovili iz luke na Crvenom moru, a vratili se kući kroz Gibraltar.

  To su bili njegovi originalni do tada jedinstveni projekti, ali on neće moći u njima mirno uživati. U njima on neće uživati zbog rata protiv Babilona koji je ušao i u Bibliju.

  Nakon konsodilacije vladavine Neho II 609 godine prije Krista kreće na svoju veliku vojnu ekspediciju. Cilj te ekspedicije biva spasiti ostatke ostataka Asirske države od Babilinsko-Perzijske istrebljivačke kampanje. Riječ je o inače kampanji koju su ove države su počele pobjednički voditi još 615 godine prije Krista i koja se 6 godina kasnije privodila svom kraju.

  Na putu između Egipta i Mezopotamije gdje se vodi taj rat se smjestilo tadašnje kraljevstvo Judeje s glavnim gradom Jeruzalemom. Tadašnji kralj Judeje je iz nepoznatih razloga odlučio ne propustiti egipatsku vojsku preko svog teritorija što je dovelo do bitke opisane u Bibliji.

R  eagirajući na to po Starom zavjetu Faraon Neho II je pisao kralju Jošiji:„Što ti imaš protiv mene kralju Judeje. Ja danas ne ratujem protiv tebe nego protiv drugih. Bog mi je naredio da požurim. Misli na sebe i prestani blokirati Božje poslove jer Bog je sa mnom i on će te uništiti”.

  Arogantni Jošija je odlučio ne slušati riječi Božje i suprotstaviti se kod Megida Egiptu. U toj bitki 609 godine prije Krista on će izgubiti život,a Židovi će stoljećima oplakivati njegovu smrt. Mi bismo ovdje mogli bi dodati da su oni u stvarnosti oplakivali smrt svoje države.

  Faraon Neho II će nakon ove pobjede nastaviti svoj put prema Eufratu. Na tom putu on će osvojiti i Kandesh kojeg nisu osvojili niti Tutmozis III niti Ramzes II, a prijeći će i rijeku Eufrat. Na kraju možda i zbog intervencije kralja Jošije faraon Neho II će izgubiti vrijeme i neće uspjeti spasiti Harran, posljednju prijestolnicu Asirije. Ne da ju neće uspjeti spasiti nego ju neće biti u stanju niti osloboditi uz pomoć ostataka ostataka Asirske vojske.

  Tijekom sljedećih godina ovog rata Egipat će ići iz poraza u poraz u ratu protiv Babilonije. U samo 8 godina Egipat biva izbačen s cijelog Bliskog istoka pa će u bitki na Sinaju Neho II jedva poraziti Babilonce i sačuvati svoju krunu.

  Istovremeno kraljevstvo Judeja će imati između 609 i 586 godine prije Krista svoja posljednja 4 kralja. Prva dva od njih je postavio Egipat, a druga dva Babilonija nakon čega kraljevstvo biva anektirano.

  Ambiciozni Faraon Neho II je ipak vojne katastrofe u ratu s Babilonijom uspio preživjeti i mirno umrijeti 595 godine prije Krista. U skladu s tim puno je bolje prošao od kralja Jošije koji je bio stao na njegovom putu što je dovelo do druge velike Bitke za Armagedon 609 godine prije Krista. Prva velika i isto tako u povijesti opisana bitka na istom mjestu se vodila 1457 godine prije Krista.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina