Europski fondovi

  Europska unija je izašla s službenim podacima o povlačenju sredstava iz europskih fondova. U tom povlačenju mi blago govoreći nismo bili uspješni.

  Povlačenje i trošenje europskog novca je jedna od glavnih tematika naše vlade. Time se vlada hvali u cilju promocije sebe i u cilju promocije Europske unije.

  Prije približno 3 godine je naš premijer Andrej Plenković govorio:

Sredinom listopada 2016 smo bili na 9 % ugovorenih sredstava iz Europske unije, a sada smo na 76 %”. To prebacivanje krivice nam sliči na priču o dva pisma.

  Riječ je o priči u kojoj predsjednik svom nasljedniku govori ostavio sam ti dva pisma. Prvo trebaš otvoriti tijekom prve krize, a drugo tijekom druge. U skladu s uputstvima kada je narod izašao na ulicu i počeo vikati „otiđite lopovi” (i slično) predsjednik je otvorio prvo pismo. Tamo je pisalo „viči da su sve skrivili tvoji prethodnici,a da ti pokušavaš spasiti situaciju”.

  On je tako vikao, a narod mu je povjerovao pa se vratio kućama i na radna mjesta. Koju godinu potom izbila je nova kriza pa je predsjednik otvorio i drugo pismo. U njemu je pisalo „vrijeme je da napišeš dva pisma”.

  Poanta naše priče bi bila da je Plenković vikao da su za loše korištenje europskog novca krivi njegovi prethodnici. Baš nas zanima što će sada pričati nakon što je Europska unija izašla s službenim podatkom da smo najgori u povlačenju europskog novca ?

  Nužno je ovdje navesti da govorimo o službenim europskim podacima o povlačenju novca za razdoblje 2014-20. Riječ je o novcu koje države još uvijek mogu povlačiti iz europskih fondova.

  Na prvom mjestu u Europskoj uniji nalazimu Irsku koja je povukla 81 % dodjeljenih novaca iz europskih fondova. Nakon nje dolaze Finska s 79 % povučenog novca, Cipar i Estonija s 76, Portugal 75, Litva i Poljska 74, Češka, Mađarska i Grčka s 73 %.

  Kada gledamo ove podatke od najgore prema najboljoj članici tada je Hrvatska neupitni prvak. Hrvatska je s povučenih samo 54 % europskog novca zaslužila posljednje mjesto u Europskoj uniji.

P  retposljednje mjesto inače dijele Slovačka i Malta s 57 % povučenog europskog novca nakon čega dolaze Danska s 58, Rumunjska 59 i Bugarska 60 %. Pretpostavljamo ovdje da ćemo se svi složiti kako je riječ o debaklu koje niti jedan PR nije u stanju pozitivno prikazati.

  Ako ćemo biti pošteni red je priznati da nikoga u Hrvatskoj nisu iznenadili ovi službeni podaci. Svi smo znali da vlada nije znala iskoristiti europski novac koji smo dobili za sanaciju od potresa pa ovo sada nikoga ne iznenađuje.

  Cinik će po pitanju ovih podataka konstatirati da niti ne znamo krasti europske novca kao što to radi Bugarska. Naveli smo Bugarsku jer je riječ o jedinoj članici Europske unije koja je siromašnija od Hrvatske i koja je ujedno poznata po krađi europskog novca.

  Sve u svemu sada je i službeno potvrđeno da Hrvatska ne zna niti uzeti, niti koristiti novac koji joj se nudi. Da li je za to kriva sadašnja vlada ili općenito državna administracija će sigurno biti podložno interpretacijama. Za nas je kriva vlada pošto je povlačenje europskog novca jedan od njenih osnovnih zadataka. Tim povlaćenjem se ona ujedno i voli hvaliti !?

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina