Elektroničke knjige

  Prošlu jesen FBI je uhitio tvorce najveće svjetske biblioteke. Oni su uhićeni jer su elektroničke knjige stavljali na internet kako bi ih svi mogli besplatno skidati !?

  Tvorci najveće svjetske biblioteke imena Z-library su ruski državljani Anton Napolsky i Valerija Ermakova. Njih dvoje su uhićeni u Argentini uz pomoć Googlea koji ih je pratio zahvaljujući mobitelima registriranim na gmail adrese.

  U nalaženju jee sudjelovao i Amazon koji je pomogao u identificiranju kriminalaca. Optužnica protiv osnivatelja Z-library je vrlo vjerojatno bila tajna kao i ona protiv osnivača Sci-Hub portala koji bez copyright izdaje znanstvene tekstove. Ona je tajna u smisli da tek jedna, dvije ili više godina nakon pokretanja postupka Google obavještava optužene da pomaže FBI-u pokušaju njihovog uhićenja.

  Kršenje copyrighta predstavlja lopovluk pošto autori i izdavači ne dobivaju novac za svoj rad. Tome moramo dodati da je riječ i o nemoralnom potezu u svakom iole pravednom ekonomskom modelu.

  Time smo došli do pitanja da li je sadašnji model po pitanju knjiga pravedan,a mi ovdje tvrdimo da on to nije. Za početak ćemo se baviti sudskim slučajem SAD protiv Apple,a potom i zdravim razumom.

  2011 godine SAD pokreće sudski slučaj protiv Applea i izdavača knjiga povodom namještavanja cijena eknjiga. Do travnja 2012 izdavači knjiga HarperCollins publishers Inc, Simon & Schuster Inc i Hachette Book Group su priznali krivnju i platili kaznu.

  Kako je Apple odbio priznati krivnju sve je završilo na sudu koji je ovu korporaciju proglasio krivom. Apple je i tada odbio priznati krivnju pa se žalio na presudu. Tek kada mu žalba biva odbijena on odlučuje platiti kaznu od 450 milijuna dolara za namještanje cijena elektroničkih knjiga.

  Razlog zašto inače Apple završava na sudu biva mišljenje njegovog vlasnika da 10 dolara baš ništa na vrijedi. To su inače bile riječi Jobsa koje bivaju osnova za tužbu države zbog monopolitičkog ponašanja. On je smatrao da elektronička knjiga mora minimalno koštati 15 dolara da bi kupci skužili njenu vrijednost. U realnosti njegov cilj je bio povećati profit svoje korporacije i ništa drugo.

  Nakon što smo uvidjeli kako to pravno funkciora red je baviti se opasnijom stvari, zdravim razumom. Zdravi razum ne može nikada razumjeti kako je moguće da nema razlike između cijene elektroničke i papirnate knjige.

  Uzmimo kao primjer stari hit imena Red Storm Rising. Pretpostavljamo da zbog starosti i popularnosti ova papirnata knjiga na Amazonu košta samo 8.99 dolara. Potpuno identičnu cijenu ima i elektronička verzija knjige.

  Ideja da papirnata knjiga s tiskanih 725 stranica ima istu cijenu kao elektronički fajl se po nama protivi zdravom razumu. Cijena proizvodnje papirnate knjige iznosi ajmo reći 2 dolara, a cijena proizvodnje elektroničke knjige je 0.0001 dolara,a na kraju imaju istu prodajnu cijenu.

  Oni koji pokušavaju objasniti zašto elektroničke knjige koštaju isto ili čak više od papirnatih se brzo zapletu u nelogičnostima. U prijevodu oni prije svega staju u obranu Amazona koji je de facto monopolist. Tvrdnje u stilu: „Amazon nema nikakav utjecaj na cijenu elektroničkih knjiga” i slične su jednostavno smješne.

  To se na kraju svodi na jednostavno pitanje da li postoji monopol, dogovor po pitanju proizvođača elektroničkih knjiga ? Ako je odgovor Da tada možemo reći da su vlasnici Z-library po zakonu krivi, a po moralu nisu. 

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina