Društveni rejting građana

  Društveni rejting građana je sistem po kojemu Kina ocjenjuje svoje državljane. Zapadni mediji i intelektualci su na prvu kritizirali ovaj rejting govoreći da je riječ o noćnoj mori koja postaje realnost. Na kraju zapadnoj eliti se ova noćna mora toliko svidjela da su je i oni odlučili ostvariti u svojim državama.

  Princip društvenog rejtinga građana je Kina pokrenula 2014 godine nakon nekoliko skandala koji su je potresli. Osnovna misija ovog rejtinga je povratak povjerenja, integriteta i tradicionalnih vrijednosti u kinesko društvo. Iz kineske perspektive nema nikakve veze ako govorimo o osobama ili firmama pošto se i prve i druge ocjenjuje na isti način.

  Ovaj sistem kao i svaki drugi uspješni se bavi principom nagrada i kazni. Ako je osoba uzorni građanin ona dobiva nagrade, a ako stvara probleme kažnjen.

  Na primjer ako osoba viče u autobusu, ne plaća račune na vrijeme, ne razvrstava otpad i slično on biva kažnjen. On na kraju može završiti na crnoj listi. To znači da na primjer ne može putovati avionom ili vlakom, da njegova djeca ne mogu na fakultet i sl.

  S druge strane osoba koja piše pozitivno o vladi na internetu, daruje krv, pomaže gradskim službama je dobra. Zbog toga ona biva nagrađena. Te nagrade su manja čekanja u državnim službama (i bolnice), popusti u hotelima dobivanje kredita bez jamstvenog pologa i sl.

  Ukratko ovako postavljen sustav predstavlja za jedne noćnu moru, a za druge raj. Ti drugi su Kinezi koji navodno velikom većinom podržavaju ovaj sustav.

  Sada su taj sustav počele podržavati i uvoditi velike zapadne korporacije kao Facebook i Paypal. Ove dvije korporacije u srpnju 2021 najavile uvođenje neke vrste društvenog rejtinga građana. Pri tome oni su stvarno pazili da se ne mogu naći poveznice između njih i kineskog sustava, ali…

  Početkom srpnja 2021 godine Facebook je pokrenuo svoju inicijativu u suradnji s nevladinim organizacijama i „stručnjacima”. Korisnici Facebooka u SAD su tako počeli dobivati pitanje „Da li ste zabrinuti da netko koga poznajete postaje ekstremist ?”. Druga poruka koju su dobili korisnici glasi:”Nasilne grupe pokušavaju manipulirati tvoje nezadovoljstvo situacijom. Ti možeš poduzeti akciju i sebe zaštiti”. Procjenjuje se da je cilj ove akcije borba protiv nacionalista u SAD.

  Krajem srpnja Paypal je udružen s ljevičarskom nevladinom organizacijom pokrenuo svoj plan. U skladu s planom Paypal će gledati koje mreže, portali šire:antisemitizam, Islamofobiju, racizam, protivljenje migrantima i govore protiv crnaca, Hispanaca i azijata. Nekako nam se čini da je Paypal namjerno zaboravio spomenuti one koji govore protiv bijelaca što predstavlja rasizam. Informacije koje Paypal skupi će biti podjeljene bankama, policiji i političarima.

  Osnovno pitanje koje se postavlja u formiranju američke (europske ?) verzije društvenog rejtinga je tko odlučuje o legalnosti ? Tko odlučuje da li osobe i organizacije provode zakonitu političku kritiku ili protuzakonitu ? U određenom smislu na to pitanje nam je odgovoreno u doba američkih predsjedničkih izbora. Odgovor glasi da Facebook, Twitter i drugi, a ne zakon odlučuju što je dopušteno.

  To nas na kraju dovodi do scenariju u kojemu će osobe koje ne podržavaju ljevičarske pozicije biti isključene s interneta. Ovdje tvrdimo ljevičarske pošto korporacija rade dogovore o stvaranju ovog s prije svega lijevo nastrojenim nevladinim organizacijama.

4 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ovaj mekani totaliram su snimile i počele kopirati zapadne tehnološke korporacije što bi nas svih trebalo zabrinuti. Moguće je spomenuti da trenutačno govorimo samo internet […]

trackback

[…]  Na osnovu tog rejtinga uzorni građani dobivaju nagrade, a loši bivaju kažnjeni. Ako se na primjer osoba šverca u autobusu, ne plaća račune na vrijeme, ne razvrstava otpad on […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina