Drugi rat

  Rat koji je započeo ruskom invazijom Ukrajine još nije završio, a već je započeo novi. Taj novi rat, taj drugi rat se ne vodi vojskom i dronovima nego tehnologijom i ekonomijom.

  Dan objave ovog rata je bio 07 listopad 2022 godine Američkim aktiviranjem izvoznih kontrola protiv Narodne Republike Kine. Proklamirani cilj ovih kontrola je onemogućavanje Kini da proizvodi i koristi naprednu tehnologiju. Kina je po očekivanju osudila ove kontrole nazivajući ih kršenjem internacionalnog poretka.

  Tijekom proteklih pola stoljeća Kina je zahvaljujući dugoročnoj strategiji postigla ono što nitko na zapadu nije mogao zamisliti. Ona se transformirala od potpuno zaostale države u gospodarsku i tehnološku supersilu.

  Takav nevjerojatni razvoj se nije mogao događati ravnomjerno što je ostavilo rupe u kineskoj makroekonomiji. Najbolje vidljive rupe, nedostatke nalazimo u poluvodičkoj (procesori,…) i avionskoj industriji.

  Te nedostatke Kina pokušava ispraviti kupovinama stranih strateških tvrtki kao na primjer ukrajinskog Motor Sich. Kao što Kina tako pokušava preuzeti kontrolu tako ju Zapad pokušava blokirati. U skladu s tim Ukrajina je bez obzira na proteste Kine ove godine nacionalizirala Motor Sich.

  Taj primjer nam prije svega služi za prikaz situacije i ništa drugo. Govorimo ništa drugo jer nam je teško vjerovati da Kinezi koji su kupili većinsko vlasništvo 2016 nisu kopirali tamošnje dizajne.

   Stupanjem na vlast predsjednika Donalda Trumpa odnosi SAD-a i Kine su se zaoštrili što je svima bilo jasno. Najpoznatije žrtve tog zaoštravanja su Huawei i Tik Tok, a najzloglasniji je protupravno uhićenje menadžerice Huaweija u Kanadi.

  Odlaskom s vlasti Trumpa i stupanjem na vlast Bidena ništa se nije promjenilo. Republikanci i Demokrati se mogu svađati oko manjinskih prava, pobačaja i bilo čega trećega, ali ne oko Kine. Amerikanci su već više od 20 godina tražili uvođenje sankcija Kini , a stranke su ih tek sada odlučile poslušati. Oko tog pitanja postoji potpuni konsenzus u SAD.

  U skladu s tim prije sada već više od 2 godine SAD je uveo sankcije protiv 5 najvažnijih kineskih tehnoloških tvrtki. Kako dalje i što dalje će na kraju biti odlučeno u ožujku 2022 na sastanku kineskih i američkih dužnosnika.

  Službena izjava SAD-a povodom tog sastanka je bila prijetnja posljedicama Kini ako pomogne Rusiju u ratu. Kina je s druge strane u službenoj izjavi osudila zapadne sankcije Rusiji kao i zapljenu ruske imovine.

  Iz tih izjava možemo zaključiti da sastanak nije najbolje završio i da listopadske američke odluke predstavljaju njegove nuspojave. Nakon tih listopadskih „izvoznih” sankcija sada u studenom SAD je donio odluku o uvoznim sankcijama. Tom američkom odlukom se zabranila prodaja kineskih mobitela, kamera, routera i drugog u SAD.

  OK nije donešena odluku o zabrani prodaje svih kineskih mobitela i drugog u SAD, nego od konkretnih kineskih korporacija. Najpoznatije korporacije na tom popisu su Huawei, ZTE, Hikvision… Strogo pravno gledajući SAD ne može zabraniti prodaju mobitela proizvodenih u Kini jer tamo ih svi na čelu s Apple proizvode

  Ta američka još uvijek postojeća proizvodnja u Kini predstavlja za tamošnju vladu osjetljiv problem. Riječ je o tome kako odgovoriti na ovu sada već otvorenu Američku objavu rata ? Ako Kina na primjer zabrani proizvodnju Apple mobitela u Kini ona će nanijeti štetu korporaciji i SAD-u, ali istovremeno i sebi jer će Kinezi ostati bez posla.

  Zbog toga pitanje svih pitanja postaje kakav će biti kineski odgovor. Budimo za kraj jasni SAD je svojim odlukama u listopadu i studenom objavio tehnološki rat Kini. Cilj tog rata je usporiti tehnološki rast Kine i pokvariti tamošnju strategiju Made in China 2025. Glavni dio te kineske strategije je zamjena zapadnih proizvoda kineskim kako bi se postigla potpuna gospodarska neovisnost.

  Cilj američke objave tehnološkog rata je onemogućiti da se to dogodi. To po nama neće biti moguće, ali će biti moguće usporiti kineski tehnološki i gospodarski razvoj. Ove obje američke mjere kineske korporacije će osjetiti po džepu i po mogućnosti nabave tehnologija koje Kina nije otkrila tijekom svog ubrzanog razvoja. 

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina