Druga zabrana TikToka

  Nakon što je predsjednik Donald Trump zabranio TikTok 2020.,a sud ukinuo zabranu sada krećemo od početka. Druga zabrana TikToka će se vrlo vjerojatno dogoditi pošto ju je Zastupnički dom Kongresa na zanimljiv način izglasovao.

  TikTok aplikacija je bila puštena u javnost 2016. na području Kine i Indije, a onda sljedeće godine u cijelom svijetu. Polovicom 2020 godine ona ima već 800 milijuna korisnika od kojih se njih 70 milijuna nalazi u SAD što dovodi do njene prve zabrane.

  Formalno-pravno TikTok je predsjednik Trump bio odlučio zabraniti 2020. u skladu s savjetom sigurnosnih službi iz 2019. Tehnički predsjednik nije donio odluku o zabrani aplikacije nego je naredio da ona mora preći u ruke američke korporacije.

  TikTok ili preciznije njegov vlasnik kompanija ByteDance se žalila na tu odluku pa ju je sud poništio. Odluka suda je bila glasila da američki predsjednik nema pravne ovlasti zabraniti niti jednu kompaniju.

  Ta odluka i njeno poništavanje nije usporilo rast popularnosti aplikacije koji danas izgleda nezadrživ. Trenutačno TikTok ima milijardu i šesto milijuna korisnika bez obzira na zabranu koja je stupila na snagu u Indiji. Tome možemo dodati i da je broj punoljetnih korisnika veći od 1 200 milijuna. Općenito govoreći 25 % korisnika društvenih mreža možemo naći na TikToku.

  Ako gledamo podatke o SAD-u dovoljno je reći da se vlasnici ove aplikacije sad već godinu dana hvale s 150 milijuna registriranih korisnika. Nužno nam je ovdje navesti kako to ne znači da su svi oni trenutačno aktivni nego da je negdje 2/3 njih aktivno.

  Riječ je o fantastičnim podacima kada uzmemo u obzir protivljenje NATO država ovoj aplikaciji. Još prošle godine su SAD, Europska komisija, Velika Britanija, Belgija… zabranili postavljanje TikTok-a na državnim mobitelima.

  Dva osnovna razloga protivljenja službenog Zapada ovoj aplikaciji su špijuniranje korisnika i promocija „pogrešnih” vrednosti. Čak su i zapadni tradicionalni mediji naveli da je prvi razlog laž pošto svi aplikacije špijuniraju korisnike. Problem u stvarnosti predstavlja što kineska, a ne američka aplikacija špijunira korisnike u SAD i Europskoj uniji.

  TikTok može promjeniti svoju politiku pa promovirati na Zapadu samo zapadne „pravilne vrednosti”, ali ne može promjeniti vlasnike. Zbog toga je kao što smo naveli za Zapad najveći problem što je riječ o kineskoj aplikaciji.

  Zbog toga je Zastupnički dom Kongresa zajedničkom odlukom Demokratske i Republikanske stranke izglasovao novu zabranu TikToka. Političari iz Zastupničkog doma su nakon glasovanja komentirali da nije riječ o zabrani aplikacije nego o naređenju da joj sjedište bude u SAD.

  Konkretno riječ je o zakonu koji ne samo zabranjuje TikTok nego istovremeno i sve druge programe iz pogrešnih država. U uvodu zakona se jasno navodi:

U cilju zaštite nacionalne sigurnosti SAD-a od opasnosti koje predstavljaju aplikacije kontrolirane od protivnika, kao TikTok…”

  To inače predstavlja naš razlog za ovaj tekst pošto govorimo o radikalnoj promjeni globalnog informatičkog sustava. Ovaj zakonom pod uvjetom da bude izglasovan u Senatu predstavlja formalni početak odvajanja, zatvaranja zapadnih sustava od ostatka svijeta.

  Kao što možete vidjeti u tekstu nikada nismo osporavali ovu odluku. Riječ je o legitimnoj odluci pošto svaka država, režim ima pravo donositi odluke u svom nacionalnom interesu.

Na slici države u plavoj boji zabranjuju TikTok na državnim uređajima,a crvenom su ga potpuno zabranile.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina