Diplomacija velesila

  Ovaj mjesec su velesile održale sastanke na najvišem nivou. SAD je održao sastanak s Kinom i Indijom, a Kina s Njemačkom i naravno SAD. Pitanje svih pitanja biva tko je najzadovoljniji s lipanjskom diplomatskom rundom i što su nam oni skuhali ?

  Ministar vanjskih poslova SAD-a je u realnosti trebao posjetiti Kinu još u veljači 2023. To putovanje je SAD otkazao zbog kineskih „špijunskih” balona nakon čega je Kina odbijala primiti Blinkena. Nakon više mjeseci američkih zamolbi ona ga je na kraju primila 18 lipnja na dvodnevni posjet.

  Prvog dana susret Blinken i ministar vanjskih poslova Kine su dogovorili da će se još dogovarati na sljedećem sastanku. To je bila diplomatska poruka da se oko ničega stvarno važnog nisu dogovorili. Kako bi omekšali tu neugodnu poruku najavili su povećanje broja kontakata između Kineza i Amerikanaca kao i povećanje broja avionskih letova između dvije velesile.

  Po završetku prvog dana sastanka koji je trajao 7 i pol sati još nije bilo jasno da li će kineski predsjednik Xi Jinping primiti Blinkena. Odgovor na to pitanje smo dobili sljedeći dan kada se održao održao taj sastanak u trajanju od 35 minuta. Nakon sastanka Blinkena s kineskim predsjednikom on i američki predsjednik su iznesli zadovoljstvo zaključcima sastanka. To zadovoljstvo nije na kraju trajalo niti 24 sata pošto je već sljedeći dan Biden nazvao kineskog predsjednika diktatorom što je stvorilo novu diplomatsku oluju.

  Nakon ovog kinesko-američkog sastanka u Peking koji završava 19 lipnja već sljedećeg dana se u Berlinu održao njemačko-kineski sastanak. Na ovaj sastanak su bili doletjeli kineski premijer Li Qiang s svojih 10 ministara,a dočekali su ih kancelar Scholz i 9 njemačkih ministara.

  Njemački državni medij Deutsche Welle pokušava smanjiti važnost ovog sastanaka navodeći da su slični održani s drugim državama. Tako on navode da je tijekom posljednjih mjeseci njemačka vlada imala slične sastanke s vladama Japana, Indije, Španjolske i Nizozemske.

  Na tom sastanku biva konstatirano da trgovinska razmjena između ove dvije države iznosi 300 milijardi eura. Zbog toga je Njemački kancelar naveo da se zalaže za smanjenje rizika u trgovini s Kinom, a ne za gospodarsko odvajanje od nje.

  Kineski premijer je s druge strane naveo da su sastanci vlada iznimno praktički i efektni. Među ostalome on navodi da su na ovom sastanku Njemačka i Kine dogovorile provođenje 10 zajedničkih projekata što predstavlja dokaz njihove buduće suradnje.

  Nakon spominjanja ovog sastanka red je spomenuti susret Biden – Modi koji se održao 22 lipnja 2023 godine. Za dolazak indijskog premijera predsjednik Biden je izvukao crveni tepih i najviše moguće državne počasti. U skladu s tim bila je održana državae večera Biden – Modi što nije moguće ne naglasiti. To govorimo pošto je Modi tek treći državnik kojemu Biden ukazuje ovu počast.

  Tu počast mu se ukazuje bez obzira na činjenicu da Modi pretvara Indiju u Hindustan. Zbog toga je on na zapadu kritiziran kao i odnosa prema Rusiji, ali Indija je politički nužna SAD-u za blokirati Kinu pa…

  Cilj Indije na ovom sastanku biva dobiti američku vojnu tehnologiju i američke investicije kako bi postala gospodarska velesila. Istovremeno je njen drugi cilj zadržati potpunu političku neovisnost i provođenje politike u vlastitom nacionalnom interesu. Kako se trenutačno američki nacionalni interes i indijski nacionalni interes poklapaju u pokušajima blokiranja Kine sastanak je završio uspješno.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] koji su izgleda završili bez uspjeha. Prvo je Kina bila ugostila ministra vanjskih poslova SAD-a (19.06.), potom Njemačke kinesku vladu (20.06.) i potom SAD premijer Indije (22.06.). O čemu su velesile tada razgovarale javnost tada nije bila […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina