Cijene jaja

   Prije koji dan je predstavnik udruge poduzetnika izjavio da cijene u sektoru hrane, pića i cigareta nisu rasle. U skladu s tom izjavom odlučili smo ponovno pokazati ono što svi znamo; porast cijene jaja i drugih proizvoda.

  Dana 13 ožujka je izašla u javnost izjava: „narativ o dizanju marži ne stoji. To dokazuju rezultati inspekcijskih nadzora u trgovačkim lancima, a i konkretni brojevi inflacije na mjesečnoj razini”. Sada ćemo tu izjavu pogledati kroz prizmu službenih podataka Hrvatske, a potom i Europske unije.

  Na 183. sjednici vlade Republike Hrvatske je donesena odluka o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena. U skladu s tim bio je proveden inspekcijski nadzor u prije svega trgovinama i turističkoj djelatnosti.

  Tijekom tih nadzora kod 4 trgovačka lanca je otkriveno neopravdano povećanje marže u pojedinačnim proizvodima. To povećanje marže je iznosilo između 9 % za kisele krastavce i 41.24 % za kekse. Ostali proizvodi kod kojih je povećana marža su bili maslac, jogurt, pečenic, hrana za pse i mačke,… U izvještaju posebno navodi da se provode izvidi i u drugim trgovačkim lancima.

  Blago govoreći ovaj inspekcijski nadzor se nije svidio poduzetnicima pa je bila počela organizirana kampanja. Cilj te kampanje je bio ismijati i osuditi taj nadzor koristeći primjer relativno govoreći inspekcijske pogreške. To je najlakše za napraviti,a možemo reći da bi u tome i uspjeli da se pitanje ne tiče svih nas.

  Nakon što smo vidjeli situaciju u Hrvatskoj red je pogledati što govore europski podaci o nama. Radi pojednostavljenja situacije uzeli smo samo jedan primjer o kojemu se govori u Europskoj uniji. Riječ je o cijeni jaja koja su postale užarena tematika u više europskih država.

  Tijekom prošle godine, završno s siječnjom 2023 godine u cijeloj Europskoj uniji je došlo do poskupljenja cijena jaja. U prosjeku to povećanje je iznosilo 30.8 % s tim da je bilo puno veće na istoku nego zapadu. Cinici će reći da je netko odlučio povećati cijene jaja i istovremeno izjednačiti njihove cijene u Hrvatskoj, Bugarskoj i Njemačkoj.

  To ovdje tvrdimo pošto je po europskoj statistici u godinu dana cijena jaja u Češkoj porasla 84.9 %, Mađarskoj 79.4, Slovačkoj 78.9, Bugarskoj 72.4 % dok u Hrvatskoj koja se nalazi na petom mjestu u EU 62.6 % (slika). Na drugom kraju ovog povećanja cijena jaja nalazimo Njemačku s porastom od 17.9 %, potom Luksemburg s 18.3, Austrija 19.3… U prosjeku cijena jaja je na području Europske unije u godinu dana porasla 30.4 % dok u Hrvatskoj duplo više.

  Mi se općenito govoreći ne slaže s ovim zaključcima Europskog ureda za statistiku. Razlog za to neslaganje nalazimo u katalozima trgovačkih centara koji nam ukazuju da je povećanje iznosilo 100 %. Bez obzira na to europski podaci su zanimljivi jer ukazuju na europske trendove u povećanju cijena i kako tu Hrvatska stoji.

  Za kraj je nužno napomenuti da to povećanje cijena jaja nema nikakve veze s maržama o kojima govori HUP. Isto tako to povećanje nema veze s neopravdanim povećanjem cijena o koje spominje inspektorat. Za običnog građanina, potrošača to je sve nevažno. Za njega je jedino važno da li cijene rastu i da li mu primanja prate porast cijena ? Svi znamo odgovor na to !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Zašto bi trebali na primjer pratiti inflaciju u cijeni jaja, a ne u cijeni bankovnih usluga ? To jednostavno po nama nema smisla pošto kada govorimo o […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina