Carski mentalitet

  Direktor Mazde je direktno optužio Europsku komisiju da guši inovativnost u automobilskoj industriji. Drugim riječima on ju je optužio za carski mentalitet po kojemu samo car zna što je ispravno, a što neispravno.

  Po tome on inače nije niti prvi niti posljednji pošto je u određenom smislu par mjeseci ranije to izjavila i Toyota. Ona se direktno usprotivila odluci Europske unije da se od 2035 godine u njoj prodaju samo električna vozila.

  Akio Toyoda, unuk osnivača Toyote je 02 listopada 2022 godine u Las Vegasu izjavioRazvoj električnih automobila na baterije će trajati puno duže nego što to mediji prikazuju. Zbog toga će Toyota ponuditi cijeli tucet mogućnost ekološki čistih vozila”.

  Tu izjavu su odmah napali zapadni mediji i ekološke udruge jer ona osporava njihove ekološke, imperijalne dogme. Ona osporava njihovu dogmu da ćemo svi zajedno voziti ekološki čiste električne automobila.

  Tijekom svoje izjave Toyoda je naveo i dodatne razloge zašto po njemu električni automobili nisu rješenje. Oni pored ostalog nisu rješenje jer će biti preskupi i neće biti izgrađeno dovoljno infrastrukture za njih.

  Bez obzira na sve navedene razloge, bez obzira na profitabilnost Toyote, bez obzira na visoku vrijednost dionica ekološki fundamentalisti su ga stajali glave. Tri i pol mjeseca kasnije direktor Toyote je dao ostavku zbog svog protivljenja električnim automobilima.

  Ta njegova ostavka predstavlja šok za japansku automobilsku industriju. Po riječima direktora korporacije Suzuki: „Akio Toyoda je govorio u ime cijele japanske industrije. Činjenica da je netko tko je tako od srca nastupao u interesu industrije iznenada dao otkaz nas plaši po pitanju budućih događaja”.

  Dogmatici koji smatraju da samo „CAR” i oni znaju što je ispravno su mislili da je time pitanje rješeno. Oni su mislili da će nakon pokazivanje svoje moći svi njihovi korporativni kritičari umuknuti.

  To se na kraju nije dogodilo pa je sljedeći napad ponovno došao iz Japana. Martijn ten Brink, šef Mazde u Europi je 29 siječnja 2023 bio izašao s direktnom kritikom carskog mentaliteta Europske unije.

  U emisiji Top Gear on izjavljuje da nema ništa protiv električnih vozila, ali da mu smeta dogmatistički pristup. On je konkretno izjavio:

Ja imam problem s tim da su političari odlučili kako doći tamo i da jedino rješenje predstavljaju električna vozila.Time su odbacili sva druga rješenja, čak i ona koja još nisu otkrivena !? Riječ je o političkoj sramoti. To nije bio njihov posao. Njihov posao je bio da zabrane vozila koja ispuštaju stakleničke plinove,a onda pustiti poduzetničkoj inovativnosti da riješi problem”.

  Neki će sigurno upitati zašto se japanske korporacije bune (Toyota, Suzuki, Mazda),a zapadne šute. Razlog za to se nalazi u stotinama milijardi europskih i američkih subvencija koje one dobivaju bez obzira na uspjeh ili neuspjeh električnih automobila. Da li će se oni prodavati je za njih nevažno dok godišnje deseci milijardi eura iz proračuna idu u njihov džep.

  Japanske korporacije nisu spominjale carski mentalitet, ali to je u stvarnosti to. To predstavlja pored ostalog razlog za povijesni uspjeh Europe i povijesni neuspjeh Kine. U Europi su se malena kraljevstva inovacijama natjecala za ostvarivanje prednosti što je rezultiralo svim modernim otkrićima. S druge strane u Kini je car odlučivao što je dopušteno, a što nije i gušio svu tamošnju inovaciju.

  Ukratko Europa, a možemo reći i SAD sada guše tu inovaciju u automobilskoj industriji. Za one koji vjeruju da Europska unija misli na našu dobrobit red je sjetiti se priče zašto je 50 % prodanih vozila u Europi bilo na dizel ? To je bilo iz ekoloških razloga pošto je dizel manje štetan za okoliš. Činjenica da je korištenje dizela štetnije za ljudsko zdravlje je bila znana u doba donošenja odluke, ali je bila proglašena nevažnom.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Carski mentalitet […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina