Carl_Bildt

Carl Bildt, Srbija i Kosovo

Sada već prije gotovo dvije godine izabrana vlada Srbije i predsjednik Kosova su sklopile dogovor o zamjeni teritorija. U skladu s tim dogovorom Srbija bi trebala dobiti općine na sjevernom Kosovu gdje su Srbi većina, dok bi Kosovo trebalo dobiti općine u Srbiji s albanskom većinom. Ovaj plan o zamjeni teritorija koji biva pušten u javnost 2018 godine ubrzo dobiva apsolutnu podršku stanovništva u općinama koje trebaju biti zamjenjene.

Osim bezuvjetne podrške projektu zamjene teritorija među stanovnicima on dobiva i punu vanjskopolitičku podršku iz američke administracije predsjednika Trump-a koja je vrlo vjerojatno sudjelovala u njegovom stvaranju. Osim te neupitne podrške republikanaca u SAD-u ona je došla i s druge političke strane pošto je Charles Kupchan član vijeća za nacionalnu sigurnost prethodnog predsjednika Obame dao punu javnu podršku ovom dogovoru. Po riječima demokrata Kupchana riječ je o moralno uvredljivom, ali ispravnom izborom jer „pragmatizam mora nadjačati principe kako bi se osigurao dogovor koji donosi rješenje godinama nakon krvoprolića”.

Osim američke podrške ovaj plan zamjene teritorija je u prvom trenutku dobio podršku punu podršku Europske unije. Plan o zamjeni teritorija su nakon njenog izlaska u javnost podržali Jean-Clauder Juncker predsjednik Europske komisije, Federica Mogherini povjerenica za vanjske poslove, Johannes Hahn povjerenik za proširenje, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, predsjednik Austrije Aleksander Van der Bellen i drugi.

Gledajući na prvi pogled ovaj politički dogovor postaje realnost, ako ništa drugo onda prije svega zbog strane podrške njemu. Tada, u tom trenutku na scenu stupaju za nas u Hrvatskoj opravdano zloglasni Carl Bildt i Angela Merkel. Taj Carl Bildt zbog čije izjave o prekomjernom granatiranju Knina se na haškom sudu sudilo Gotovini sada tvrdi da bi ova zamjena teritorija mogla rezultirati izbijanjem novih sukoba na Balkanu što realno nitko ne vjeruje. Nakon njihovih izjava kojima se pored ostalog spominje zabrana zamjene teritorija jer bi to dovelo do nestanka entičkih i vjerskih manjina u Srbiji i na Kosovu dogovor je jednostavno propao što je protivno europskoj vladajućoj multikulturalnoj, multinarodnoj ideologiji.

Nakon tog njemačkog veta već ranija neslaganja između predsjednika Kosova Hashima Thacija iz Demokratske stranke i premijera Ramusha Haradinaja iz Saveza za budućnost izlaze u javnost pa u tadašnjem parlamentu većinski vladajući savez blokira ovaj dogovor koji postaje mrtvo slovo na papiru. Ta politička prepucavanja u inostranstvu i unutar Kosova bivaju rješena kada premijer Haradinaj biva ponovno optužen za ratne zločine nakon čega podnosi ostavku na položaj premijera što rezultira novim parlamentarnim izborima.

Rezultat ovih izbora biva formiranje nove vladajuće koalicije na čelu s Albinom Kurtijem koji kao ranije parlamentarni zastupnik i potom u izbornoj kampanji zagovara referendum o stvaranju Velike Albanije ili preciznije referendum o ujedinjenju Kosova i Albanije. Njegovo stupanje na čelo vlade biva popraćeno novom američkom diplomatskom ofenzivom s ciljem postizanja dogovora između Kosova i Srbije,a jedno jako dobro pitanje za sve nas bi bilo gdje je tu Europska unija ? Tražeći odgovor na ovo pitanje mogli bi se reći gdje Carl Bildt prođe tu trava ne raste. Ovaj više nego kontroverzni političar je tokom svoje karijere namjerno ignorirao genocid u Bosni i Hercegovini, osudio Operaciju Oluja kojom je oslobođen hrvatski teritoriju, podržao revoluciju u Ukrajinu i možemo reći sada blokirao dogovor između Srbije i Kosova o zamjeni teritorija. Nećemo se ovdje sada podsjećati njegovih riječi zbog kojih je Ante Gotovina završio na sudu nego ćemo samo konstatirati sadašnjost. Carl Bildt je podržao revoluciju u Ukrajini koja je dovela do formiranje tamošnje verzije Krajine i uložio je veto na zamjenu teritorija nakon čega je premijer Kosova postala osoba koja želi stvaranje Velike Albanije. Ima li smisla išta reći o njemu i srodnim političarima koji vode europsku politiku ?

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Jedan od prvih tekstova ovog bloga se bavio neuspješnim dogovorom Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. Riječ je bila o neobičnom dogovoru kojeg je podržavala […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina