CAR-T

  Medicina bez obzira na sve naše kritike napreduje pa zapadne korporacije izbacuju nove lijekove i kvazi lijekove. U kategoriju novih stvarnih lijekova koji spašavaju živote spada CAR-T.

  Nakon više desetljeća dugog istraživanja medicinska terapija nazvana CAR-T se 2019. počela testirati na pacijentima. Prvi provjereni rezultati tih testiranja su bili gotovi u doba korona pandemije, pa nova terapija nije bila dobila zasluženi publicitet. Ona ga nije dobila iako ga zaslužuje pošto izgleda da liječi neke vrste tumora.

  U osnovi CAR-T terapija spada u klasu genetski modificiranih lijekova što će neki, što će mnogi automatski odbiti. Jedno ispadne biti protiv takve terapije kada si zdrav,a drugo kada ti ona može spasiti život. Ta priča je u određenom smislu slična onoj o ateistu koji postaje vjernik u posljednim minutama života.

  CAR-T terapija se temelji na laboratorijskoj obradi stanica uzetih od pacijenta i potom vraćenih u tijelo. Tijekom laboratorijske obrade stanicama se dodaje receptor koji prepoznaje stanice,antigene tumora. Nakon što su te stanice vraćena u tijelo pacijenta one poćinju napadati stanice tumora. Pošto različite vrste tumora imaju različite antigene ne postoji jedna terapija za sve nego se ona mora prilagođavati. Kao primjer ćemo uzeti terapija za leukemiju napada antigen CD19, kojeg nemaju drugi tumori pa protiv njih ne funkcionira.

  Zbog ovog kompliciranog procesa kojeg potpuno kontroliraju korporacija cijena CAR-T terapije je iznimno visoka. Najskuplji lijekovi na svijetu koštaju oko 3 milijuna dolara pa iz te perspektive cijena ovog liječenja nije ekstremno visoka, ali 400-500 000 dolara je previše.

  Na sreću tijekom 2024. je došlo do dvije velike promjene po ovom pitanju. Prva velika promjena je ulazak Indije na ovo tržište pa sada čovjek ima pravo birati. On može izabrati liječenje na Zapadu za 400 000 dolara ili liječenje u Indiji za 50 000 dolara. Normalno Indija je tek počela s tim pa trenutačno ima vrlo ograničene proizvodne kapacitete, ali ako gledamo budućnost…

  Druga ovogodišnje dobra vijest po pitanju CAR-T terapije nam dolazi iz Njemačke. Tamošnji medicinari su koristili ovu terapiju ne za borbu protiv tumora nego protiv autoimunoloških bolesti. Riječ je o vrstama bolesti tijekom kojih imunološki sustav zdrave stanice smatra bolesnima pa ih pokušava uništiti. Sve u svemu postoji oko 80 različitih autoimonoloških bolesti od kojih su najpoznatiji dijabetes, multipla skleroza, colitis, hepatitis… Od njih boluje između 3 i 5 % stanovnika Hrvatske !?

   Kako se ove vrste bolesti također temelje na antigenu Njemci su došli na ideju da CAR-T terapiju prilagode borbi protiv njih. U skladu s tim oni su u pacijenta ugradili receptor koji prepoznaje antigen autoimunološke bolesti od koje boluje Celine Dion.

  Testiranje je bilo izvršeno 2023. i ono završava potpunim uspjehom. Pacijent od 69 godina koji zbog bolesti nije mogao samostalno hodati 50 metara sada samostalno hoda 5 kilometara.

  Zbog toga uspjeha i zbog smanjivanja cijene ove medicinskog procesa možemo reći da je iz zdravstvene perspektive 2024 godina CAR-T terapije.

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
jisc study goal
jisc study goal
5 dani prije

usaa insuranceyour authored subject matter stylish. nonetheless,

ap land records registration
ap land records registration
5 dani prije

insuranceI think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina