Bugarski porez

  Kako zbog ruske invazije Ukrajine sve manje država koje i dalje kupuju ruski plin to čine preko Turske Bugarska je došla na briljantnu ideju. Ona je došla na ideju da uvede bugarski porez na ruski plin koji putuje u Europu.

  Ruska invazija Ukrajine je dovela do odluke većine članica Europske unije da prestanu uvoziti ruski plin. Ta odluka je u članicama koje ju provode dovela do drastičnog povećanje cijene plina i s tim vezanih industrijskih problema. One države koje bez obzira na nezadovoljstvo Europske komisije i dalje uvoze ruski plin nemaju te probleme.

  Među države koje i dalje uvoze ruski plin se najčešće spominju u Europi navodno proruski nastrojene Mađarska i Srbija. To u određenom smislu predstavlja propagandnu laž pošto oni nisu niti približno jedini koji uvoze ruski plin. Njega pored ostalog uvoze Austrija, Slovačka, Moldavija, Hrvatska, Slovenija i Italija koja ubrzano odustaje od njega. Zanimljivost je u tome da oni ruski plin uvoze preko Ukrajine što znači da i ona sudjeluje u toj trgovini.

  Te navedeno države imaju „pravilne” vlade i uvoze ruski plin s blagoslovom Ukrajine pa to ne predstavlja problem. Problem predstavljaju protuEU nastrojene Srbija i Mađarska pa sada tu nastupa nova Bugarska vlada.

  Prije nego što skočimo na ono što su Bugari napravili red je vratiti se malo u prošlost. Nakon ruske aneksije Krima 2014 godine Rusija i Turska su potpisale ugovor o gradnji plinovoda. Početna točka plinovoda TurkStream se nalazila u oblasti Krasnodar, znači neupitnom teritoriju Rusije, a završna u europskoj provinciji Turske imena Kirklareli.

  Poslije ruske invazije Ukrajine 2022 godine TurkStream je postao glavni plinovod kojim su Bugarska, Srbija i Mađarska dobivale plin. Nužno nam ovdje biva naglasiti da je riječ bila o politički nestabilnoj Bugarskoj koja u razdoblju 2021-2023 održava 5 parlamentarnih izbora. Ta politička nestabilnost se napokon rješila 06.06.2023. formiranjem nove vlade Bugarske koju formira neobična postizborna koalicija.

  Sve u svemu proruski nastrojeni Bugari su dobili nekakvu hibridnu proeuropsku vladu koja se odlučila obračunati s Rusijom. Početkom listopada 2023 ova vlada donosi dva proturuska zakona kojima dokazuje lojalnost Europskoj uniji. Prvim od tih zakona Bugarska želi prisiliti nacionalizaciju tamošnju Lukoil refineriju (slika). Riječ je o jedinoj refineriji u Bugarskoj znači monopolistu i ujedno najvećoj na Balkanu. Toj refineriji je Bugarska opalila porez od 60 % s napomenom da će on iznositi 15 % ako dobije novog vlasnika.

  Drugi potez vlade biva udaranje poreza na tranzit ruskog plina kroz područje Bugarske. Zbog tog poreza će po riječima srpskog predsjednika Vučića Srbija plaćati tisuću kubičnih metara plina 100 dolara više nego ranije. Ministar vanjskih poslova Mađarske s druge strane izjavljuje da je porez protivan Europskim zakonima i u tome je po našem mišljenju u pravu. Taj porez je protivan zakonu u zajedničkom europskom tržištu i zajedničkoj trgovinskoj politici pošto ga Bugari ne plaćaju.

  Bugarska očekuje da na osnovu ovog poreza godišnje zaradi 1.2-1.5 milijardi eura pa se pretjerano ne nervira oko protesta. Tom političkom miru u Sofiji pomaže i odluka Europske komisije da de facto podrži odluka o porezu iako ona krši zakon o zajedničkom tržište.

  Europska komisija nije konkretno komentirala da li je Bugarski zakon u skladu s europskim. Ona je samo izjavila da će novac koji bude skupljen ovim zakonom ostati u Bugarskoj.

  Sve u svemu Bugarska je našla savršeno rješenje. Ona istovremeno ovisi o ruskom plinu, nacionalizira/krade rusku rafineriju i uvodi porez drugim državama na ruski plin. Znači ona je istovremeno proEU nastrojena, ovisnik o ruskom plinu i lopov.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina