Bolji život

  Svi mi želimo bolji život,a na pitanje da li živimo bolje nego naši roditelji svatko ima svoj odgovor. Zbog toga prenosimo Gallupovo istraživanje da li danas živimo bolje nego naši roditelji i da li će djeca živjeti bolje nego mi.

  Između kolovoza i listopada 2022 godine Gallup je pitao stanovnike 64 države da li žive bolje nego njihovi roditelji ? Nakon odgovora na to pitanje upitao ih je da li će njihova djeca živjeti bolje nego oni ?

  To ispitivanje javnog mijenja je rezultiralo s par iznenađenje na području bivše Jugoslavije. U odgovoru na pitanje da li žive bolje nego roditelji apsolutna većina stanovnika Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine je odgovorila Da. Konkretno tako je odgovorilo 80 % ispitanika na Kosovu, 54 % stanovnika Srbije i 52 % stanovnika Bosne i Hercegovine.

  Za razliku od ispitanika u tim državama relativna većina ispitanika u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj je odgovorila DA. Time želimo reći da je 49 % ispitanika Sjeverne Makedonije i Slovenije reklo DA, dok je u Hrvatskoj tako odgovorilo samo 45 % ispitanika. Gledajući ove odgovore uvjereni smo da su ispitanici prestali uspoređivati život u Jugoslaviji s sadašnjim !?

  Inače po broju ispitanika koji su u svijetu odgovorili DA Kosovo se našlo na trećem mjestu. Ispred njega su bili Vijetnam i Nigerija dok su se odmah iza našli Južna, UAE, Bolivija, Gana, Pakistan… Prosječno gledajući 50 % stanovnika Zapadne Europe i 47 % Istočne Europe je reklo DA. Riječ je o nekom svjetskom prosjeku pošto ima i boljih regija (Sjeverna Amerika, Južna i istočna Azija), ali ima i gorih (Zapadna Azija).

  Iz političke perspektive drugo pitanje je bilo puno osjetljivije i ono predstavlja razlog da ovo ispitivanje nije bilo praćeno u medijima. Pitanje da li će naša djeca imati bolji život od nas predstavlja ujedno pitanje o današnjem režimu.

  Ako su nam odgovori na prvo pitanje predstavljali iznenađenje, odgovori na drugo predstavljaju šok. Na Kosovu 82 % smatra da će njihova djeca živjeti bolje nego oni. Po tom pozitivnm razmišljanju Kosovo je drugo na svijetu, nalazi se odmah iz Nigerije. Nakon njega s područje bivše Jugoslavije dolazi Srbija gdje 53 % ispitanika tako misli, a potom imamo Bosnu i Hercegovinu s 51 %.

  Nakon njih dolaze države u kojima je tuga golema. To su Sjeverna Makedonija gdje 36 % misli da će djeca imati bolji život, a 47 % suprotno, Hrvatska gdje pozitivno misli 30 %, a negativno 36 % i na kraju imamo Sloveniju. Po pitanju budućnosti djece Slovenci su najdepresivniji na svijetu pošto njih samo 14 % da će djeca živjeti bolje nego oni, a 53 % suprotno.

  Općenito govoreći područje Europske unije je najdepresivnije područje svijeta. U Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji manje od trećine stanovnika misli da će djeca živjeti bolje nego oni. Sveukupno 34% Zapadne Europe vjeruje da će im djeca imati gori život nego oni dok samo 30% misli obratno. Relativna većina ispitanika u istočnoj Europi ( 36% vs 32%) isto ima negativni pogled na budućnost djece.

  U negativnom razmišljanju o budućnosti su nam najsličniji stanovnici Zapadne Azije gdje ih samo 36 % misli pozitivno i obje Amerike (40%). Najpozitivnije o budućnosti djece misle stanovnici SubSaharske Afrike (59%) i Južne Azije (56%).

  Inače o Nigeriji koja puca od optimizma po pitanju dizanja sadašnje kvalitete života i budućih očekivanja smo pisali !? Jednostavno postoje države čija elita zna što je u nacionalnom interesu pa provode takve politike. S druge strane imamo države i/ili organizacije koje svojom nesposobnošću i koruptivnošću vrše državno i nacionalno samouništenje. Stanovnici znaju da se to događa i da im nije moguće utjecati na događaje pa im jedino preostaje pasti u depresiju. To je priča o Hrvatskoj i općenito Europskoj uniji !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina