Bitka za Sisak

  Dana 22 lipnja 1593 godine je vođena Bitka za Sisak. U njoj su snage Kraljevine Hrvatske potpomognute snagama Kranjske i Koruške porazile Bosanskog pašaluka.

  Nakon Bitke za Siget 1566 godine Habsburzi i Osmansko carstvo su 21 veljače 1568 godine sklopili mirovni sporazum. Tim sporazumom su se Habsburzi u zamjenu za mir obvezali isplaćivati godišnje 30 000 dukata Turcima.

  Taj mir se više manje poštivao u Panonskoj nizini gdje je bila velika mogućnost izbijanja novog rata, ali ne i u Hrvatskoj. Na njenom području su bosanske paše s svojim lokalnim trupama nekad uspješno nekad neuspješno „testirale” granicu. Strateški glavni cilj tih napada je bio Bihać, ali oni su se vodili i na puno širem području još od 1576 godine.

  Iz tog razdoblja su prije svega poznate Bitka za Slunj (1584), opsada Bihaća (1585) i turski napad na Senj (1588). Nakon tih događaja Turcima je postalo jasno da ne mogu pregaziti Hrvatsku bez većih priprema pa je Bosanski pašaluk počeo mobilizirati svoje snage.

  Odgovarajući na to Hrvatski Sabor 05 siječnja 1592 izglasava rezoluciju o mobilizaciji u obrani domovine. Kako je turska mobilizacija ranije pokrenuta ona polučuje uspjeh 19 lipnja 1592 godine kada njihove snage osvajaju Bihać. Točno mjesec dana kasnije Hrvatski protunapad će biti poražen u Bitki kod Bresta nakon čega će Osmansko carstvo slaviti veliku pobjedu nad Hrvatskom.

  Posebnu zanimljivost toj proslavi daruje činjenica da su se tada Turci nalazili u službenom miru s Habsburzima,a to znači i s Hrvatskom. S druge strane ova vojna pobjeda i proslava u Istanbulu su dale poticaj snagama Bosanskog pašaluka da izvrše novi ambiciozni napad na Hrvatsku. Cilj tog napada će biti Sisak !?

  Tijekom proljeća 1593 godine Hasan paša koji zapovjeda Bosanskim pašalukom je mobilizirao sve snage koje je mogao za napad na Sisak. Riječ je bila o oko 15 tisuća vojnika što tada predstavlja puno veću vojsku nego što je ostaci ostataka Hrvatske mogu mobilizirati.

  S tom vojskom on je 14 lipnja 1593 godine i počeo svoj napad na Sisak. Odgovarajući na napad Kraljevina Hrvatska je mobilizirala oko 4 tisuće vojnika kojima se pridružilo oko dvije tisuće iz susjednih Habsburških provincija.

  Prvih 7 dana Turci će opsjedati Sisak pokušavajući ga osvojiti, a potom 22 lipnja 1593 godine stiže Habsburška vojska da razbije opsadu. Turske snage su znale za dolazak približno tri puta slabije, ali puno bolje opremljene armije pa su se stoga za nju pripremili.

  Hrvatski ban Erdody je započeo svoj prvi juriš na turske snage u 12 sati. Taj napad su Turci odbili, ali ne i drugi juriš koji probija tursku liniju obrane. Potom su se napadu pridružili i vojnici koji su do tada branili Sisak što rezultira potpunom turskom panikom.

  Ta panika je bila opravdana pošto se u strateškom smislu vojska Bosanskog pašaluka našla u najgoroj mogućoj situaciji. Oni se nisu mogli povlačiti pošto se u njihovoj pozadini nalazila Kupa koji su oni prešli samo tjedan ranije. Sada stisnuti između vojske Hrvatske koja se nalazi ispred njih i rijeke Kupe iza oni su izgubili svu samokontrolu pošto je svaki vojnik znao da mu jedini spas predstavlja prelazak mosta na rijeci Kupi.

  Konačni rezultat toga biva potpuna pobjeda snaga Kraljevine Hrvatske, Kranjske i Koruške nad snagama Bosanskog pašaluka. Turci će izgubiti prije svega zbog utapanja oko 8 tisuća vojnika, a vojska Habsburga njih 50. Najpoznatija turska žrtva ove bitke je neupitno princ Mehmed koji je bio unuk sultana Selima II i praunuk Sulejmana.

  Kao što je godinu dana ranije cijela Turska slavila osvajanje Bihaća sada je cijela Europa slavila turski poraz. Za turskog sultana Murada III to je bilo poniženje koje se moglo oprati samo objavom rata Habsburzima. Riječ je o velikom ratu koji će trajati 13 godina sve do potpisivanja mira 11 studenog 1606 godine.

  Kako se taj rat vodio armijama, a ne više utvrdama mobilna vojska Kraljevine Hrvatske biva pojačana smanjenjem broja vojnika u utvrdama. To Turci iskorištavaju 10 rujna 1593 da osvoje Sisak kojeg praktički nitko ne brani. Godinu dana kasnije kao što su došli Turci su i otišli iz Siska.

  Sve u svemu Bitka za Sisak vođena 22 lipnja 1593 signalizira kraj razdoblja turskih osvajanja u Hrvatskoj. Dugi rat vođen između 1593 i 1606 godine će to samo dodatno potvrditi. Sljedećih desetljeća će s časnim izuzecima granica Osmanskog carstva i Kraljevine Hrvatske stajati na mjestu, a potom započinje oslobađanje Hrvatske.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina