Bitka za Armagedon

  Armagedon bitka je po Bibliji bitka na kraju svijeta i ona je opisana u knjizi Apokalipsa. Tamo je ona stigla, tamo je to ime stiglo iz stvarnih povjesnih događaja koji su se dogodili prije pisanja Starog zavjeta.

  Armagedon ili u originalu Har Megiddo je mjesto na kojemu je kroz povijest vođeno više od 30 bitaka. Geografska važnost ovog mjesta je dovela do velikog  broja bitaka što je predstavljamo razlog zašto je ono navedeno kao mjesto finalnog obračuna dobra i zla.

  Od svih tih bitaka vođenih na ovom mjestu u povijesti i tradiciju prva zabilježena je ona iz 1457 godine prije Krista. Kako je ona vođena na današnji dan, na 16 travanj 1457 danas je se sjećamo.

  Nakon smrti faraonske, uzurpatorice Hatšepsut 1458 godine prije Krista relativno mladi faraon Tutmozis III preuzima vlast u svoje ruke. Hatšepsut mu je u nasljeđe ostavila bogati i uređeni Egipat kojeg će novi faraon iskoristiti za svoja osvajanja.

   Stupanje na vlast novog faraona vazalna kraljevstva Egipta su donijela odluku o borbi za neovisnost. U toj borbi za neovisnost su im odlučili pomagati Hititi s područja današnje Turske i država Mitani u sjevernoj Mezopotamiji.

  Reagirajući na ovu pobunu Tutmozis III je poveo armiju od vjerojatno 10 tisuća, ali moguće i 20 tisuća vojnika. Istovremeno su njegovi protivnici koje predvode kralj Kadesha i kralj Megidda skupili vojsku slične veličine što dovodi do najveće bitke u dotadašnjoj povijesti.

   Mjesto na kojemu će se ona voditi nije bilo teško zamisliti pošto tada postoji relativno maleni broj puteva kroz današnji Izrael. Obje strane u ratu su znali da će se bitka voditi na trgovačkom putu koji povezuje Babilon i Egipat. Glavni grad na tom putu je bio Megiddo koji se nalazi na brdu usred plodine doline.

  Tutmozis III je birajući put kojim će povesti armiju do Megidda izabrao najtežu mogućnost misleći da to neprijatelji neće očekivati. To mu je na kraju i uspjelo pa je pojava njegove vojske za neprijatelje bilo potpuno iznenađenje.

  Zahvaljujući tom iznenađenju on će poraziti neprijatelje, ali njegova pobjeda biva iznimno krvava. Zavisno od interpretacija on gubi možda i 30 % svoje vojske dok je protivnička bila potpuno uništena. Nakon ove bitke Tutmozis III biva prisiljen voditi dugotrajnu opsadu grada Megida nakon čega biva sklopljen mirovni sporazum.

  Nužno je ovdje naglasiti mirovni sporazum,a ne kapitulacija. To govorimo jer mu je Megiddo otvorio vrata uz uvjet da tamošnji kralj ostane na vlasti. Egipatski uvjet je bio isplata ratne odštete čime je ovaj rat završio.

  Tijekom sljedeće 32 godine vladavine Tutmozis III će voditi više od 10 vojnih kampanja na području današnjeg Libanona i Sirije. Zbog tih uspješnih kampanja i prelaska rijeke Eufrat njega se naziva i egipatskim Napoleonom. Nakon što smo to rekli nužno red je navesti da on ipak nikada nije osvojio Kadesh protiv kojeg se bio borio u Bitki za Armagedon !?

  S gradom i kraljevstvom Kadesha Egipćani općenito neće imati sreće. Iako se grad nalazio u blizini današnje granice Sirije i Libanona njega nije osvojio niti Tutmozis III niti u 13 stoljeću prije Krista Ramzes II. Njega će osvojiti tek faraon Neho II što će u određenom smislu biti okidač za ukidanje neovisnosti Egipta. To je jedna druga priča o kojoj ćemo pisati u budućnosti.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Ambiciozni Faraon Neho II je ipak vojne katastrofe u ratu s Babilonijom uspio preživjeti i mirno umrijeti 595 godine prije Krista. U skladu s tim puno je bolje prošao od kralja Jošije koji je bio stao na njegovom putu što je dovelo do druge velike Bitke za Armagedon 609 godine prije Krista. Prva velika i isto tako u povijesti opisana bitka na istom mjestu se vodila 1457 godine prije Krista. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina