Anarhija na Haitiju

  Zapadna rekonstrukcija Haitija nakon potresa 2010. je sada službeno okončana bjegom svih veleposlanstava iz države. Ovaj događaj bolje od svega kolika je danas anarhija na Haitiju.

  Priča o Haitiju, prvoj i jedinoj crnačkoj državi američkog kontinenta započinje uspješnom revolucijom 1804 godine. Riječ je bila o pobuni robova čiji lider naređuje pogubljenje svih bjelaca i da u budućnosti samo crnci mogu biti državljani Haitija. Taj genocidni lider se zvao Dessalines,a on se danas na zapadu slavi kao veliki čovjek koji je posvetio život svom narodu.

  Od tada pa sve do danas Haiti predstavlja priču o anarhiji i neuspjehu. O tamošnjoj kroničnoj političkoj situaciji je dovoljno reći da su imali 38 predsjednika koja su bili na dužnosti kraće od godinu dana !? U 21 stoljeću se situacija neznatno popravila pošto su imali „samo” 10 izmjena predsjednika u 24 godine…

  Jedan od razloga za modernu političku nestabilnost Haitija je neupitno slučaj Aristide. Na prvim slobodnim izborima u povjesti Haitija neupitnu pobjedu je 1990. bio ostvario salezijanac Jean-Bertrand Aristide. Nakon manje od 8 mjeseci vladavine on je oboren u puču od strane CIA osoba na Haitiju. .

  Tri godine kasnije SAD vojska vrši drugu invaziju Haitija i na vlast vraća Aristida uz zabranu kandidiranja na sljedećim izborima. On se nije kandidirao na tim izborima, ali je na onima 2000. kada ponovno pobjeđuje. Sada on ne osvaja 67 % kao 1990 nego sumnjivih 92 % glasova pa je ponovno neosporno izabran za predsjednika.

  Na vlasti se ovaj put Aristide održao „čak” tri godine nakon čega je oboren u SAD organiziranom puču. Najkraće govoreći SAD je stavio izabranog predsjednika u avion i poslao ga u Guantanamo. Kasnije će iz Guantanama predsjednik Aristide biti poslao u Afriku čime njegova priča završava,a ona o modernoj anarhiji počinje.

  Sastavni dio njegovog obaranja postaje američko formiranje takozvane kanibalske armije u Dominikanskoj republici. Ta „armija” će zajedno s ostalim bandama sudjelovati u puču što rezultira uništenjem tamošnje države.

  Vidjevši nastalu situaciju te 2004. Vijeće sigurnosti UN-a odlučuje poslati više od 8 tisuća vojnika i policajaca u cilju stabilizacije Haitija. O uspjehu te misije je dovoljno reći da se ona još uvijek tamo nalazi i da nikakve stabilnosti nema.

  Kao da to nije rezultiralo s dovoljno nesreće za Haićane njih 2010. trese i jaki potres. U njemu ginu stotine tisuća Haićana i 102 pripadnika Ujedinjenih naroda. Potres je doveo do hitnog povećanja pomoći Haitiju kojeg je predvodio SAD, ali rezultati su se samo pogoršali.

  Predsjednik koji upravlja Haitijem tijekom prvih 5 godina obnove prepušta državnu kontrolu tamošnjim bandama. Na kraju on par dana prije kraja mandata od „voljenog” naroda bježi u SAD dok su novi izbori zbog varanja poništeni. S „zakašnjenjem” od 14 mjeseci Haiti 2017. dobiva novog predsjednika, Jovenel Moisea (na slici s Trudeau).

  Iz perspektive lokalne politike on se dugo održava na vlasti, ali njegovo ubojstvo u veljači 2021 dovodi do totalnog kolapsa. Najbolji primjer tamošnje situacije je bitka koju su bande vodile cijelih 10 dana tijekom ljeta 2022. u glavnom gradu Haitija. Riječ je bila o bitki koju očito niti tamošnja policija niti „vojska” nisu mogle zaustaviti.

  Kako se stanje nije popravila Ujedinjeni narodi 2023 donose odluku o slanju nove mirovne misije. Riječ je o misiji kojoj je cilj „uništiti” bande povezane s političkim strankama koje teroriziraju stanovnike. Tom odlukom iz listopada 2023. je još dodatno zaključeno da će Kenija upravljati ovom pomoći Haitiju.

  Sada je svima očito da ova misija nije uspjela poraziti bande, a ulje na vatru je nanijelo tamošnje pravosuđe. Ono na osnovu dokazu u veljači 2024. za ubojstvo predsjednika optužuje njegovu udovicu, tadašnjeg premijera i tadašnjeg šefa policije.

  Riječ je o optužbi koja politički slama Haiti i dovodi do bjega zapadnih veleposlanstava iz njega. Bande trenutačno kontroliraju 80 % glavnog grada Haitija i šalju ultimatume Ariel Henry-ju da abdicira. Za one koji to ne znaju red je naglasiti da je Henry vd premijera i vd. predsjednika države. Drugim riječima njega baš nitko nije izabrao,a u rukama teoretski ima svu političku moć

  To što ga nitko nije izabrao njega nije mučilo, ali ultimatum bandi koje stvarno vladaju Haitijem je. U skladu s tim je Ariel Henry najavio svoju abdikaciju.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
tempmail
1 mjesec prije

I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I dont know who you are but definitely youre going to a famous blogger if you arent already Cheers.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina