Afričke kraljice

  Serijal Afričke kraljice je najgore ocjenjeni serijal u povijesti. Prije nego što se pokrenula otvorena rasprava o njemu na skali od 1 do 100 bio je ocjenjen jedinicom što niti jednom drugom serijalu ili filmu nije bilo uspjelo.

  Prije nego što započnemo govoriti o samom serijalu, njegovom cilju i kvaliteti red je spomenuti njegov nastanak. Naša pretpostavka biva da je Will Smith sklopio sporazum s Netflixom. Taj sporazum po nama glasi u zamjenu za Neflixovo financiranje projekta njegove žene on će sudjelovati u budućem Netflix filmu/serijalu.

  To je naša pretpostavka jer ne možemo drugačije zamisliti zašto je Netflix financira to sranje Will-ove žene. Tako je po nama nastao ovaj serijala kojemu je teoretski cilj slavljenje crnih žena.

  Prvi povijesni lik kojim se serijal bavi je Njinga Ana de Sousa, kraljica kraljevstva Ndongo. Riječ je inače o poznatoj kraljici koja predstavlja nacionalni simbol borbe protiv bijelih kolonizatora u Angoli.

Ndongo provincija se u 16 stoljeću bila pobunila protiv kraljevstva Konga što je dovelo do formiranja novog kraljevstva. Titula vladara Ndonga je bila Ngonla iz čega u 20 stoljeću nastaje ime države Angola.

1  624 godine kralj Ndonge i brat Njinge iznenada umire, a njegov nasljednik biva maloljetni sin. Njinga će uzurpirati vlasti i pogubiti nećaka nakon čega u gotovo stalnom ratu s Portugalom ona vlada do svoje smrti 1663 godine. Taj desetljeća dug rat s Portugalom započinje 1626 nakon što je europska sila odbila vratiti odbjegle robove kraljevstva Ndonge, a Ndogno odbio vratiti odbjegle robove Kraljevstva Portugala. Ukratko možemo reći da je riječ bila o ratu za robove.

  U prvoj polusezoni serijala Afričke kraljice Njinga (povjesna slika) je kraljica koja ubija nećaka da bi vladala i potom postaje heroj borbe protiv trgovine robljom. Serija ne skriva da je njeno kraljevstvo imalo robove nego navodi da su se oni za razliku od bijelaca humano ponašali prema svojim robovima. Robovi su bili dio „obitelji” !?

  Televizijski kritičari su se klanjali prvoj sezoni nazivajući ju briljantnom pa na rotten tomatoes ima ocjenu 88 %. S druge strane gledateljima se povraćalo pa su joj dali negativnu ocjenu, 14 %.

  Nakon toga “uspjeha” Netflix je 10 svibnja pustio na gledanje drugu polusezonu koja se bavi kraljicom Kleopatrom. Već unaprijed je ova polusezona bila kritizirana pošto Kleopatru glumi crnkinja, a nakon toga je sve dalje išlo u negativnom smjeru.

  U serijalu „stručnjaci” objašnjavaju da je ona bila crnkinja iako svi povjesni dokazi govore suprotno. Potom serijal prati Kleopatru koja nasljeđuje prijestolje od oca, ubija svog brata i sestru i potom vlada. Kritičari navode da je riječ je o povjesnoj sapunici koja je u putpunoj suprotnosti s povjesnim izvorima. Radnje ova sapunica gotovo da nema, a muzičku podlogu čine rap i hip hop muzika koje stvarno ne spadaju u povjesne filmove/serijale.

  Ukratko serijal je bez obzira da li vam smeta ili ne boja kože glumice koja igra Kleopatru ekstremno dosadan i negledljiv. To smo inače citirali kritiku časopisa Forbes koji spominje seriju koja ruši sve negativne rekorde u kritikama gledatelja i stručnjaka. Nikada niti jedan serijal Netflixa ili bilo koga drugoa nije dobio niti približno slične negativne ocjene.

  Nakon što smo komentirali serijal Afričke kraljice sada je reći koju o kraljici Njingi i Kleopatri. Njinga je srušila cijeli tucet subsaharskih presedana kada je postala kraljicom. Potom njena 40 godina duga vladavina ukazuje na iznimne političke sposobnosti. Odgovor na pitanje da li je mogla bolje vladati je neupitno Da. To govorimo pošto joj desetljeća dugi rat s Portugalom i Španjolskom stvarno nije trebao, ali…

  Govoreći o Kleopatri nužno biva navesti da je imala ona viziju i znanje da razumije svoje vrijeme. Ona zna da će Egipat u bliskoj budućnosti biti anektiran od Rima kao Carthaga, Grčka, Galija, Sirija i vodi jedinu moguću strategiju. Kleopatra je na kraju izgubilo, ali to ne znači da se ne trebamo diviti njenoj strategiji kojom se pokušala izvući iz nemoguće situacije.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina